Hírek

2009.11.06. 07:31

Mit vár az antikorrupciós törvénycsomagtól?

A parlament már tárgyalja az antikorrupciós törvénytervezeteket, amelyekről megoszlik a szakértők véleménye. Látnak a csomagban előremutató és megkérdőjelezhető intézkedéseket egyaránt. Legtöbben az új hivatal szükségességében kételkednek. Abban viszont megegyeznek, hogy a leendő törvény nem söpri el a korrupciót.

VG

Alexa Noémi
A Transzparency International Magyarország ügyvezetője
Első lépés

„A törvénycsomag több olyan új jogintézményt tartalmaz, melyek bevezetését a Transparency International és az Európa Tanács GRECO csoportja évek óta javasolja. Sajnos azonban ezek az intézkedések egy átfogó korrupcióellenes stratégia első lépéseinek tekinthetők csak, és csodát nem várhatunk tőlük. Fontos újdonság, hogy hatékony védelmet kaphatnak azok a közérdekű bejelentők, akik egy hivatalban vagy magáncégnél nem akarják tétlenül szemlélni a visszaéléseket. Szintén ígéretes újítás a közbeszerzések területén az átláthatósági megállapodások bevezetése, ám ennek pontos részletei továbbra is zsákbamacska. A közérdekvédelmi hivatal viszont mit sem fog érni, ha a rendőrség és az ügyészség e téren nyújtott gyenge teljesítményével nem foglalkoznak.”

Szentkuti László
A Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója

Európai mérce
„Az utóbbi időben számos olyan kezdeményezést látunk Magyarországon, amelyek a fejlett európai társadalmakban is egyre elterjedtebb tisztességes és felelős vállalati magatartás legjobb gyakorlatát hivatottak megközelíteni. A készülő szabályozás még csak tervezetként ismerhető. Bízom benne, hogy a majdani végleges változat a törvényalkotás és a törvényalkalmazás fejlett európai normáihoz igazodva megteremti a vállalati szektor számára az átlátható, tiszta üzletvitel és a transzparens magatartás egyenlő feltételeit. Ennek egyik korszerű és előremutató eszközeként tekintünk például a tervezetben megfogalmazott átláthatósági megállapodásokra a közbeszerzéseknél. A Siemens egyértelműen elkötelezett a tiszta versenyt elősegítő változások mellett.”



Bűrös László
A Közbeszerzési Jogászok Országos Szövetségének elnöke
Idegen megoldás
„A korrupció hatékony visszaszorítása véleményem szerint az új csomagtól sem várható. A hatékonyság nem új intézmények felállításától, hanem a meglévők hatékony működését biztosító feltételrendszer megteremtésétől és különösen a korrupció felszámolására irányuló valós akarat meglététől függ. Félő, hogy a magyar jogrendszertől idegen megoldások bevezetésének gyakorlati következményei kifejezetten hátrányosak lesznek. Aggályosnak látom a közbeszerzési eljárásokat érintő új szabályokat. Például egyes építési beruházások esetén a jogalkotó ismét ajánlatkérői jogokat kíván elvonni újabb hivatalos közbeszerzési tanácsadó kötelező igénybevételének előírásával, a felelősségi kérdések rendezése nélkül, további járulékos kiadások beépítésével.”

Morvayné Vígh Katalin
A Gazdasági Versenyhivatal vezető főtanácsosa

Átlátható díjazás
„A Gazdasági Versenyhivatal kartellfelderítési esélyeit remélhetően javítani fogja az »informátori díj« bevezetése. A versenytanács által kiszabott bírság egy százalékára, maximum ötvenmillió forintra tarthat igényt az, aki a legsúlyosabb kartelleket feltáró olyan, nélkülözhetetlennek minősülő, »nyomra vezető«, írásos bizonyítékot szolgáltat a GVH-nak, amellyel bizonyítható a jogsértés, vagy amelynek alapján kulcsfontosságú bizonyítékbeszerző eljárási lépés végezhető el. Bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésével beszerzett bizonyíték után nem jár díj, és ha az informátor rosszhiszeműségére csak később derülne fény, a jutalmat vissza kell fizetnie. A bevezetendő rendszer átlátható, diszkrecionális mérlegeléstől mentes díjazást tesz lehetővé.”

Zongor Gábor
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára
Közösségi kontroll
„Nem hiszek abban, hogy egy újabb hivatal jelentősen növelheti a korrupcióellenes fellépés eredményességét. Úgy gondolom, megvannak a megvesztegetések visszaszorítására hivatott intézmények, amelyek hatékonyabb munkával bizonyára komolyabb eredményeket mutathatnának fel. Veszélyesnek tartom, hogy díjazni kívánják a bejelentőt, ez szerintem visszaélésekre ad alkalmat. Valóban célravezetőnek tartanám a közpénzek felhasználásának egyértelműbb szabályozását, az eljárások átláthatóságát, nagyobb nyilvánosságát és a közösségi ellenőrzést. A települési önkormányzatok többségénél alig-alig merülnek fel korrupciós gondok, ez a helyi közösségek erőteljes kontrolljának köszönhető. Talán ezért is hagyták ki a TÖOSZ-t a törvénytervezetek előkészítéséből...”









Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!