Hírek

2009.11.18. 07:59

Ingyen parkolhatunk majd? Alkotmányellenes a rendelet

Alkotmányellenes a fővárosi fizetőparkolási rendelet - döntött az AB.

Népszabadság

Több mint húsz indítványban vitatták a fővárosi parkolás szabályozásának alkotmányosságát ilyen ügyek panaszosai és az efféle perekben eljáró bírák is. Az Ab kimondta, hogy alkotmányellenesek a közúti közlekedésről és a helyi önkormányzatokról szóló kétharmados törvények egyes parkolásra vonatkozó, az önkormányzatokat ebben a tárgykörben rendeletalkotásra felhatalmazó passzusai, és több fővárosi közgyűlési rendelet - számol be a Népszabadaság.

Továbbá megállapították az Országgyűlés mulasztásos alkotmánysértését azért, mert hiányosan szabályozta a közútkezelő jogait gyakorló helyi önkormányzatok, illetve a Fővárosi Közgyűlés rendeletalkotási jogkörét.

Az alkotmánybírósági határozat indoklása szerint a jelenlegi törvényi felhatalmazás keretek nélküli, önkényes jogalkotási lehetőséget biztosít a Fővárosi Közgyűlés számára a parkolással kapcsolatban.

Az Alkotmánybíróság szerint sem a vizsgált törvények, sem pedig a fővárosi rendelet nincs tekintettel a szolgáltatás és ellenszolgáltatás egyenértékűségének polgári jogi alapelvére, a fogyasztók kiszolgáltatottságára, illetve a szolgáltatást nyújtó társaságok monopolhelyzetére.

A jelenlegi szabályok nem alkalmasak a parkolással kapcsolatos kérdések és a jogszerűtlen parkolás következményeinek hatósági kezelésére sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!