Hírek

2009.11.04. 11:20

Egyre nagyobb cégek mennek tönkre

Októberben 1305 vállalkozással szemben indult felszámolási eljárás, tíz hónap alatt pedig 12 318 jutott hasonló sorsra – közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Opten

Tavaly egész évben számoltak fel 11 515 vállalkozást, pedig az év utolsó hónapjaiban már akkor megmutatkozott a válság hatása az adatokon. A csőd- és felszámolási eljárások mellett végelszámolásból is több indult már, mint tavaly egész évben.

Immár biztossá vált, hogy az augusztusi jó hír – mindössze 566 felszámolás egy hónap alatt – csak rövid életű pozitív kilengés volt a cégstatisztikában, hiszen a szeptemberi 1409 után októberben is 1305 céggel szemben indult felszámolási eljárás. Ezzel az első 10 hónapban bejelentett felszámolások száma 12 318-ra emelkedett, ami 31 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest. „Az évnek ebben a szakaszában már tavaly is éreztette hatását a válság, ezért a felszámolások növekedési üteme lassul. Nem jó jel azonban, hogy ismét az év első felére jellemző igen magas havi adatokat látunk – véli Csorbai Hajnalka az Opten stratégiai igazgatója. – A válság még nem ért véget, és még optimista becslések szerint is 2010 második-harmadik negyedévéig számolnunk kell vele.” A felszámolások száma október közepén lépte át a tavalyi, akkor negatív rekordnak számító 11 515-öt, és most már valószínűnek tűnik, hogy év végére megközelíti vagy meg is haladja a 15 000-et.

A cikk bővebben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!