Hírek

2009.11.19. 11:53

Beiktatták Karzait

Beiktatták hivatalába csütörtökön az újraválasztott afgán elnököt, Hamid Karzait, aki tervezett nemzeti egységkormányába hívta beiktatási beszédében volt választási ellenfelét, Abdullah Abdullahot.

MTI

A beiktatási szertartást a kabuli elnöki palotában tartották meg. A sajtó képviselői nem vehettek részt rajta, de az eseményt egyenesben közvetítette az afgán közszolgálati televízió. Karzainak a legfelsőbb bíróság elnöke előtt kellett letennie a hivatali esküt. Az ünnepségen mintegy 800 meghívott vett részt, köztük mintegy 40 ország 300 magas rangú képviselője. Köztük volt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök és David Miliband brit külügyminiszter is.

Beiktatási beszédében Hamid Karzai tervezett nemzeti egységkormányába meghívta volt elnökválasztási ellenfelét, Abdullah Abdullahot, aki visszalépett a második fordulótól. Egyúttal bejelentette, hogy összehív egy nemzetgyűlést (loja dzsirgát), mert szerinte szükség van egy ilyen tanácskozásra az ország lakosságának békéje és kiengesztelődése, a korrupció elleni küzdelem érdekében.

Karzai szerint a legbefolyásosabb afgán vallási és közéleti személyiségekből álló nemzetgyűlés a hatalmi szervek felett álló intézménnyé válhat. "Az alkotmány ezt megengedi" - tette hozzá.

Karzai kijelentette: az afgán fegyveres erőknek három éven belül képeseknek kell lenniük arra, hogy ellenőrzést gyakoroljanak az ország biztonsági szempontból veszélyes részei felett. Reményét fejezte ki, hogy sikerül felszámolni hazájában a terrorizmust is.

Ígéretet tett arra is, hogy tanul múltbéli hibáiból, és ennek megfelelően kormányoz második elnöksége idején. Azt is ígérte, hogy véget vet a "büntetlenség kultúrájának" Afganisztánban, és öt éven belül rendet teremt az országban.

A beiktatás napját munkaszüneti nappá nyilvánították Afganisztánban, és példátlan biztonsági intézkedéseket foganatosítottak Kabulban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!