Hírek

2009.11.16. 08:18

Államfőt csinálna Kovács Lászlóból az MSZP

Elképzelhető, hogy még a jelenlegi Országgyűlés megválasztja az új köztársasági elnököt.

MNO

Több baloldali internetes fórum információi szerint a jelölt a volt uniós adóügyi biztos, Kovács László lehetne. A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők azt mondták: Katona Béla házelnök az áprilisi választásokig elvben akár rendkívüli ülésen is bejelenthetné a javasolt személyt, és döntést kérhetne róla. Ez ugyanakkor ellentétes lenne a jogbiztonság elvével.

Az első látásra abszurd feltevés az alkotmány alapján megvalósulhat. Az alaptörvény ugyanis hézagos. Csupán azt írja elő, hogy az új államfőt legkésőbb a leköszönő köztársasági elnök távozása előtt 30 napon belül meg kell választani.

Sólyom László mandátuma 2010. augusztus 5-én jár le, utódjának személyéről tehát július 5-ig feltétlenül dönteni kell. Az új Országgyűlés várhatóan május 20–25. táján tarthatja meg alakuló ülését, amennyiben áprilisra Sólyom László kiírja az általános választásokat. A logikus és a jogszerű eljárás az volna, ha a köztársasági elnököt az új parlament választaná meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!