Hírek

2009.11.09. 20:53

A Fidesz nem számít előrehozott választásokra, de felkészült rá

A Fidesz programja már kész - jelentette ki Orbán Viktor, az ellenzéki párt elnöke az Echo Tv Napi Aktuális című műsorában hétfőn.

MTI

Az interjú írásos kivonatát a csatorna a műsor kezdete előtt eljuttatta az MTI-hez. A pártelnök az írásos összefoglaló szerint közölte: a Fidesz nem számít előrehozott választásokra, de felkészült rá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a Fidesz rossz kompromisszumok nélküli, valóban hatékony kormányzáshoz reméli az emberek minél nagyobb arányú támogatását; e tekintetben szerinte a kétharmad elérése nem lényegtelen, de nem is elsőrendű kérdés. Az alkotmányról szólva a pártelnök azt mondta: tiszteletben tartja a jelenlegi alaptörvényt, de nem tiszteli.

Az alkotmánynak egy ország, egy nemzet lelkületét is tükröznie kell, meg kell mondania, "kik vagyunk mi, merre tartunk, mit gondolunk" - jegyezte meg. Megerősítette, hogy a Fidesz nyitott a közjogi rendszer akár mélyreható átalakításáról is párbeszédet folytatni, de szükséges látni, hogy a következő években "tüzet kell oltani", cselekedni kell.

Arra a kérdésre, hogyan kell érteni azt a mondatát, miszerint már a baloldalon is hetekben, nem hónapokban mérik az időt, Orbán Viktor kifejtette: a költségvetés egésze azt mutatja, hogy a jelenlegi kormányra és az azt támogató politikai erőkre "rászakadt a tető", a törülközőt, a lényeget tekintve, már bedobták. Mint fogalmazott, nem válságot kezelnek, hanem generálják azt, manipulálják a számokat, az emberek sorsával nem törődnek.

Véleménye szerint a 3,8 százalékos hiánycél csak papíron jöhet ki, úgy, hogy az állami vállalatoknál, a Magyar Nemzeti Banknál, illetve számos más területen felhalmozódó, és csak később jelentkező hiányadatokat elhallgatják. Az ellenzék reálisan 7,5 százalékos hiánnyal számol a költségvetésben - tette hozzá.

A Fidesz elnöke kijelentette: az ellenzéki párt programja már kész, december 12-re pedig a komplett választási lista is elkészül. Egy olyan dölyfös, arisztokratikus nyolc év után azonban, amelyet az ország megélt, az ellenzéknek kétszeresen is szerénynek, szolgálatot hangsúlyozónak kell lennie, ezért mindenfajta stallum, pozíció osztogatása idő előtti - emelte ki Orbán Viktor a televízió összefoglalója szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!