Hírek

2009.10.12. 14:16

Mennyit fizetnek az idegenforgalom legnépszerűbb állásai?

Melyek az idegenforgalom legnépszerűbb állásai? Milyen bérigényük van a turizmusban elhelyezkedni kívánóknak? Milyen pozícióra keresnek munkatársat a cégek?

Turizmusjob.hu - VG Online

Az idegenforgalom speciális terület humánerőforrás szempontjából a nemzetgazdaságban, hiszen rendkívül élőmunka-igényes ágazat, ahol több műszakban való foglalkoztatás, erős szezonalitás és fluktuáció jellemző.
Az ágazatban működő vállalkozások által foglalkoztatottak száma túlnyomó részt 100 fő alatt van. Ennek, valamint a nyári szezonban megnövekedett munkaerő-keresletnek köszönhető, hogy eddig a nagy létszámú leépítések - a gazdaság többi ágazatához képest - elkerülték a turizmust.

Az adatok azt mutatják, hogy az idegenforgalomban elhelyezkedni kívánó álláskeresők között a recepciós munkakör a legnépszerűbb. Az oldalon regisztrált munkakeresők mintegy 62%-a jelöli meg orientációként ezt a munkát. Érdekes azonban, hogy emellett a munkakör mellett számos munkavállaló jelölt meg egyéb olyan pozíciót, ami távol áll a recepciós munkától, így példuál: housekeeping területét, rendezvényszervezést, felszolgálást vagy éppen hostess munkát. A második legnépszerűbb terület a rendezvényszervezés volt a nyári hónapokban, az álláskeresők 32%-a jelölte meg első helyen ezt a pozíciót, az álommunka harmadik helyén pedig az értékesítői állások szerepelnek a Turizmusjob adatai alapján.

Az idegenforgalmi ágazatban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 2009. első félévében - 122.400 Ft - a nemzetgazdasági átlag 61%-a volt csupán, az álláskeresők ennek ellenére optimisták, hiszen jelentkezők fizetési igénye átlagosan nettó 140.000 Ft volt.

Az álláshirdetések túlnyomó többsége (több mint 80%-a) irányult szállodai és éttermi munkaerő toborzásra a nyári hónapokban. Ezen belül is szakácsot, felszolgálót és front office menedzsert kerestek a legtöbben, emellett elenyésző volt a utazási irodák és egyéb turisztikai területen tevékenykedő cégek által meghirdetett pozíciók száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!