Hírek

2009.08.03. 13:18

Ingyen osztogatják az úszók csodadresszeit! Mi lesz jövöre nélkülük?

Világ- és Európa-csúcsok sora dőlt meg a tegnap befejeződött úszó vb-n – a rekordsorozat részint a csoda-úszódresszként emlegetett viseleteknek köszönhető, amelyeket jövő évtől száműzött az uszodákból a Nemzetközi Úszószövetség.

MR1-Kossuth Rádió

De mit tud az úszóruha? Az óceánok leggyorsabb lényeinek bőre adta a mintát, az úgynevezett csodadresszek kifejlesztéséhez.



Ausztrál és új-zélandi kutatók a NASA szakembereivel alakították ki a vizet el nem nyelő dresszt, amelynek karrierjére úgy tűnik, pontot tett a Nemzetközi Úszószövetség. Kutasi Csaba, a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület szakértője elmondta, tanulmányozták a cápák bőrét, és azon észleltek olyan felületi kialakításokat, amiket próbáltak utánozni.

„Ehhez komoly számítógépes hidrodinamikai elemzéseket végeztek olyannyira, hogy a NASA-nak az alacsony sebességű szélcsatornájában is folytak a kísérletek.”

Gaál Andrea sportszociológus az MR1-Kossuth Rádiónak elmondta, nem tudni valójában, hogy a betiltás mögött mi áll. „Nyilván lehet szó az esélyegyenlőtlenség megjelenéséről is.” A világcégek mindenesetre óriási pénzt nyertek, illetve vesztettek; hiszen a raktáraik tele vannak. Van olyan dresszgyártó, amely ingyen osztogatja a ruhákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!