Hírek

2009.05.04. 16:27

Újabb magyar bank fordul az IMF-hez

A bank a hitelt döntően a forrásgazdálkodás stabilitásának növelésére, a hitelek és források közötti lejárati összhang javítására fordítja majd - mondta az elnök.

MTI

A Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) a közeljövőben 142 millió euró hitelt vesz föl elsősorban az IMF-hitelcsomagból, a Magyar Fejlesztési Bank közreműködésével - mondta Csillag István, az Eximbank elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Csillag István elmondta: a banknál jelenleg nyilvántartott hiteligények, megkeresések meghaladják az 1,7 milliárd eurót, ebből közvetlenül 1,6 milliárd az euróra szóló igény, míg a dollárra vonatkozó megkeresések 210 millió dollárt jelentenek, a forintra szóló hiteligény pedig mintegy 8,3 milliárd forintot tesz ki.

Az elnök elmondta: az Eximbank a múlt év október 1., illetve ez év április 1. közötti időszakban döntően két hétre, illetve egy hónapra szóló kölcsönöket vett fel a nemzetközi pénzpiacokon uralkodó bizalmatlanság miatt. Az MFB-től várhatóan júniusban megkapott hitelből középtávú forrásként próbálják majd az exportra termelő kis- és közepes cégek hiteligényeit kielégíteni.

Az Eximbank a tavalyi évet 839 millió forint adózás előtti nyereséggel zárta, ami a gazdasági válság miatt még mindig jó teljesítménynek nevezhető, a 2007-es adózás előtti nyereség 1,228 milliárd forint volt. A bank mérlegfőösszege a válság ellenére is hozzávetőleg 25 százalékkal emelkedett az elmúlt évben, és meghaladta a 200 milliárd forintot. Tavaly a bank adózás előtti nyeresége még 958 millió forint volt az első kilenc hónapban, a múlt év végére ez csökkent le 839 millió forintra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!