Hírek

2009.05.18. 09:53

Sok vitás pont várható Obama és Netanjahu találkozóján

Várakozás és szkepticizmus előzi meg az izraeli miniszterelnök washingtoni tárgyalásait. Benjamin Netanjahu vasárnap érkezett az amerikai fővárosba, és ma fogadja őt a Fehér Házban Barack Obama elnök.

MR

Az Izraelből érkező vasárnapi jelentések szerint Benjamin Netanjahu különösen Iránról szeretne tárgyalni Barack Obamával, az amerikai elnök a palesztin-izraeli konfliktusra koncentrálna. Az amerikai kormányzat az úgynevezett „két állam” megoldás mellett foglal állást, vagyis a zsidó állam mellett egy önálló palesztin állam létrehozását szorgalmazza.

Charles Freeman, az Egyesült Államok volt szaúd-arábiai nagykövete a The New York Times vasárnapi számában azt nyilatkozta, hogy Obama érti, érzi a palesztinok szenvedéseit, ami már önmagában is eredmény a többi választott amerikai politikushoz képest, Daniel Levy pedig - aki jelenleg egy washingtoni agytröszt elemzője, korábban pedig izraeli oldalon vett részt a béketárgyalásokon - úgy fogalmazott, hogy szerinte Obama újszerűen közelít e problémához.

Mindazonáltal sok szkeptikus vélemény is megfogalmazódik, és nemcsak az Obama-kormányzat várható politikájával, hanem a ma kezdődő tárgyalásokkal kapcsolatban is. Túlságosan is eltér ugyanis az Egyesült Államok és Izrael véleménye bizonyos kérdésekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!