Hírek

2009.05.19. 09:24

Lakner: Az MSZP csak a Fidesz kétharmadát akadályozhatja meg

Ha az európai parlamenti választás az országgyűlési választás tesztje lesz, akkor a pécsi polgármesterjelöltek versenye a teszt tesztje volt. Az ilyen próbák mindig különböznek a valódi "nagy" versenyektől, de a pécsi tapasztalatokból kellő óvatosság mellett levonhatunk következtetéseket az országos politikai helyzetre vonatkozóan – írja a Népszabadságban Lakner Zoltán politológus.

Népszabadság

Úgy tűnik, a kormánypárt erős jelölttel és kampánnyal mozgósítani tudja megmaradt szimpatizánsait - vagyis nem a 2006-os tábor teljes körű mobilizálása a realitás, hanem a 2009-esé. A Jobbik voksokat vehet el a Fidesztől, s az a lehetőség is fennáll, hogy a bizonytalan helyzetű SZDSZ és esetleg az MDF szavazói (vagy egy részük) az MSZP-t választják a küszöbön imbolygó pártok helyett.

Ha mindezek az MSZP számára kedvező feltételek érvényre jutnak, s más egyéb - például a szocialisták politikája - nem változik, akkor az MSZP elérheti, hogy a Fidesz ne kapjon kétszer annyi szavazatot, mint ő, vagy ne kapjon pártlistán kétharmadot. Ennél többet viszont aligha – írja a Népszabadságban Lakner Zoltán.

A politológus hozzáteszi: a kétharmados parlamenti mandátumarányhoz nem kell pártlistán is kétharmadot szerezni. Az országos támogatottság húsz-huszonöt százalékos különbsége esetén majd'' minden egyéni választókerületben a Fideszé lehet a győzelem. A választókerületekért folytatott versenyben kivívott nyomasztó többség révén a Fidesz a kétharmados többség határára juthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!