Hírek

2009.05.26. 09:17

Hamecz: Most semmit sem lehet tenni - Elemzők Surányi javaslatáról

Vitát robbantott ki Surányi György azon felvetése, hogy a monetáris politikának „nem konzervatív eszközökkel” lehetősége lenne a válság hatásait enyhíteni és a belföldi keresletet élénkíteni.

VG

A CIB Bank elnöke szerint ugyanis utóbbi tényező jelenti most a legnagyobb gondot a gazdaság számára, de beruházási hitelekkel lehetőség nyílna a visszaesés tompítására. A magas kamatláb ellehetetleníti a normális működést a hazai cégek számára, ugyanakkor az alapkamat csökkentésére nem lát teret – derült ki a köztévé vasárnap esti műsorából.

Az általa javasolt, alacsony kamatozású forinthitelek segíthetnének azokon a vállalkozásokon, amelyek most egyáltalán nem jutnak forráshoz, így munkahelymegtartó szerepük is lenne. Mindez pedig jótékonyan hathatna vissza az államháztartásra is, kevesebb segélyt kellene fizetni, és több adóbevétel keletkezne.

Tervgazdálkodásos rendszerben működhet, de szabad pénzáramlás mellett gyakorlatilag megvalósíthatatlan – mondta el Simor András az elképzeléssel kapcsolatban. A jegybank elnöke hangsúlyozta, az MNB-nek nem feladata bizonyos gazdálkodó szervezetek preferálása másikakkal szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!