Hírek

2009.05.19. 13:10

Habsburg György: Magyarországon nem létezik európai politika

Sajnálattal tapasztalja, hogy Magyarországon belpolitikai kampány zajlik

nport.hu/MTI

Nálunk európai politika szinte nem is létezik, az emberek csak a párt- és belpolitikáról beszélnek - mondta Habsburg György, az MDF európai parlamenti képviselőjelöltje sajtótájékoztatón kedden Veszprémben - írta az nport.hu az MTI cikke alapján.

Mint mondta, sajnálattal tapasztalja, hogy Magyarországon belpolitikai kampány zajlik, ahelyett, hogy az Európa Parlamentről (EP) és Európáról beszélnének. Hangsúlyozta: 2011 első félévében magyar elnöksége lesz az Európai Uniónak, s hat hónap alatt több ezer bizottsági ülést kell magyar képviselőknek, tisztviselőknek előkészíteniük, azokon elnökölniük, s ez óriási lehetőség a jó szereplésre.

Megmutathatjuk, mire képes az ország, mit tudunk tenni, miért  érdemes Magyarországon befektetni - vélekedett Habsburg György.  Utalt arra is, hogy bejutása esetén legszívesebben mivel foglalkozna  az EP-ben: mint annak idején az édesapja, ő is fontosnak tartaná  EP-képviselőként a "többség szervezését".

Mint mondta: az EP-ben egy ügyhöz többséget kell szerezni, szervezni, mert az nem elég, ha az ország képviselői támogatják vagy egy frakció mellette áll az ügynek. Szükség van több frakció és több ország képviselője megnyerésére - mondta.

Úgy gondolja, hogy ő mint pártonkívüli és hat nyelven beszélő ember sok ország képviselőivel tudna "kapcsolatot felvenni és együttműködni", s Magyarország fontos ügyeihez többséget szervezni  Az EP-ben ugyanis együtt kell működni - hangsúlyozta, hozzátéve: sajnos Magyarországon nincs különbség a "nemzeti ügyek és a pártügyek közt".

Habsburg György végül azt mondta, hogy "realista ember" és látja, hogy nálunk az EP-választás is inkább a belpolitikáról való döntés, ugyanakkor mégis reméli, hogy "az emberek jobban értik, hogy itt az Európai Parlamentről van szó". Szerinte az MDF "hihetetlenül bátor lépést tett", amikor nem csak beszélt a szakértőkről, hanem pártkatonák helyett szakértőket kíván az EP-be küldeni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!