Hírek

2009.05.12. 14:09

Forgatókönyvek Szilinek: a távozástól az államfői-jelölésig

A házelnök jelentős vereséget szenvedett a Pécs polgármesteri címéért folytatott csatában – még saját, 1994 óta képviselt választókörzetében is elbukott. Az MSZP legnépszerűbb arcaként politikusi pályája ezzel azonban még aligha ért véget. Szili Katalin számára a Nézőpont Intézet 5 forgatókönyvet tart elképzelhetőnek.

Nézőpont Intézet - Fotó: Kallus György

Miniszterelnök-jelöltség
Az MSZP – s vele együtt Szili Katalin – a következő egy évben csak rossz és rosszabb, de legalábbis kockázatos és még kockázatosabb forgatókönyvek közül választhat. Ilyen körülmények között a pécsi polgármester-választás szocialisták által kiemelt momentuma, mely szerint jelöltjük több szavazatot kapott, mint amennyi az országos népszerűségi adatok alapján várható lett volna, valóban felértékelődhet. Az MSZP-nek őszig meg kell találnia miniszterelnök-jelöltjét a következő választásra. Bár vasárnap vereséget szenvedett, pártja ismert politikusai közül továbbra is Szili Katalin rendelkezik a legmagasabb szimpátiaindexszel, így kormányfővé jelölésére továbbra is van esély.

Szili párton belüli ambícióira utal, hogy máris személyesen kezdeményezte: az MSZP tartson átfogó helyzetértékelést az EP-választás után. A miniszterelnök-jelöltségért pedig aligha lesz kiélezett verseny a szocialista prominensek között - derül ki a Nézőpont Intézet elemzéséből.

 
Államfői jelölés
Szili Katalin egyszer már volt köztársasági elnök-jelölt. A 2004-es parlamenti erőviszonyokhoz képest, amikor az utolsó pillanatig kérdéses volt a szavazás végkimenetele, mostanra csak gyengültek az egységes baloldali államfő-jelölés esélyei. Ez még akkor is igaz, ha az alkotmány értelmében a Sólyom László utódjáról szóló szavazás akár a következő parlamenti választás előtt is megtartható, egy esetlegesen megválasztott szocialista jelölt pedig a baloldal egyik túlélésének biztosítéka lehetne a közbeszédben. Meglepetés volna, ha a házelnökasszony még egyszer vállalná a jelölti szerepet. Teljességgel azonban ez sem zárható ki, hiszen – ahogy arra már az esetleges miniszterelnök-jelöltség kapcsán utaltunk – a szocialista politikusok közül Szili rendelkezik a legnagyobb elfogadottsággal.  

A cikk itt folytadódik, klikkeljen, hogy elolvassa az összes forgatókonyv változatot

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!