Hírek

2009.05.21. 15:43

Feszült EU-orosz csúcs Kabarovszkban

Feszült hangulatú, és nem sok konkrét eredmény hozó tárgyalások várhatók az uniós és az orosz vezetők holnapi csúcstalálkozóján a szibériai Kabarovszkban.

VGO

Moszkva alighanem már a helyszín kiválasztásával is borsot akart törni az a Vacláv Klaus cseh államfő vezette küldöttség orra alá: Dmitrij Medvegyev orosz elnök tréfás megjegyzése szerint a Brüsszeltől 10 órányi repülőútra lévő város elérése alkalmat ad majd az ország nagyságának megtapasztalására.

De a kínai határtól mindössze 30 kilóméterre fekvő Kabarovszkban az uniós vezetők arra is emlékezhetnek majd, hogy Oroszországnak alternatív partnerei is vannak a Távol-Keleten; Medvegyev a csúcs előtt orosz, kínai és mongol regionális vezetőkkel találkozva éppen a régiós együttműködés fontosságát ecsetelte.

Az EU-orosz csúcs valószínű eredményei kimerülnek egy egyezményre a gázellátás zavaraira figyelmeztető mechanizmus javítására, illetve a párbeszéd elindítására a közegészségügy területén. A többi témában aligha várható közeledés.

A cikk folytatásat és további nemzetközi híreket itt olvashat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!