Hírek

2009.05.26. 10:24

Ellenszakértők és sok 29 999 999 forint értékű villa

A tervezett vagyonadó miatt őrült számítgatásokba kezdett több tízezer magyar – főleg budapesti és agglomerációs – lakástulajdonos, illetve ezek könyvelői, adószakemberei és ügyvédei.

VG

Nem lesz meglepő, ha hirtelen sok lesz a 29 999 999 forint értékű villa, társasház vagy lakás. Már most biztosra vehető, hogy az APEH-es szakértőkre sokan ellenszakértőket fogadnak, perek ezrei elé nézünk.

Még ellentmondásosabb a helyzet a jövedelemtermelő, vagyis üzleti céllal épített ingatlanok (irodaház, bevásárlóközpont, raktár, hotel) esetében, s ezért a szakma (fejlesztők, értékbecslők, fővállalkozók) erőteljes ellenlobbiba kezdett. Egyelőre nem tudni, milyen eredménnyel, az értékbecslők azonban máris a figyelem középpontjába kerültek, egyesek azt is kiemelik, hogy új szempontok is felmerülnek az értékbecslés során.

Novák Zalán, az Euro-Immo Expert Kft. ügyvezető igazgatóhelyettese sürgette, hogy mielőbb készüljön el az ingatlankataszter Magyarországon. Több ezer lakás értékelésével a háta mögött kifejtette: Nyugat-Európával ellentétben nálunk akár egyetlen háztömbön belül is nagy különbségek alakulhatnak ki. Az üzleti célú ingatlanoknál a csekély viszonyítási alap okoz gondot. A hozamszámításon alapuló értékbecslés eléggé elterjedt, de a befagyott tranzakciós piac miatt most megnehezíti a szakértők dolgát.

A pénzügyi válság kirobbanása óta a befektetési tranzakciók volumene drasztikusan visszaesett Magyarországon is, tehát jelenleg nem állnak rendelkezésre összehasonlító adatok az ingatlanbefektetési piacot jellemző tényező, az „elvárt hozam” tekintetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!