Hírek

2009.05.14. 22:10

Eldőlt: 30 milliós ingatlan felett lesz majd vagyonadó

A harmincmillió forintnál nagyobb értékű ingatlanok után kell majd vagyonadót fizetni a kormány új javaslata szerint, amelyet a szocialista frakció támogat - jelentette be Bajnai Gordon és Oszkó Péter az MSZP-frakció csütörtök esti rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón.

MTI

Oszkó Péter a részletekről szólva elmondta, hogy a harmincmillió forintnál értékesebb vagyontárgyakra kivetett adó mértéke egy százaléknál kisebb lesz. Az adó a tervek szerint sávos lesz, és a következő érték vélhetően ötvenmillió forintnál kezdődik. A vagyonadót önálló, egyedi vagyontárgyakra szabják ki, tehát azok értéke nem adódik össze.

A 30 millió forintos lakóingatlan az első, amelyet az új adó alá vonnak, ezen értékhatár alatt fennmarad a mai rendszer, amelyben az önkormányzatok döntik el, vetnek-e ki építmény-, vagy kommunális adót.

A pénzügyminiszter arra is kitért, hogy a 2010-től bevezetendő vagyonadót - bevallás alapján - az APEH szedi majd be.

Közölte: a Reformszövetség koncepcióját vették alapul, de alacsonyabb adókulccsal számolnak majd, és a részleteken még dolgoznak. Oszkó Péter elmondta, hogy "kizárólag olyan vagyontárgyat akarunk és tudunk megadóztatni, amelyről regiszter van, amely nyomon követhető, és külső ellenőrzés tárgya lehet".

Bajnai Gordon hangsúlyozta: az adórendszer átalakításának - amelynek célja a munka becsületének visszaállítása - fontos eleme az új vagyonadó bevezetése. Az új adónem forrást teremt a munkát terhelő adók csökkentéséhez, illetve megfelel annak a társadalmi elvárásnak, amely a szolidaritás és a méltányosság elvárásait szolgálja. "Ez a vagyonadó-koncepció nyert ma támogatást a szocialista frakciótól" - fogalmazott a kormányfő.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: "a szocialista párt és elnöksége tiszta szívvel vállalja a vagyonadó koncepcióját, nem kényszerként, hanem pozitív, előremutató megoldásként fogadja el". Hozzátette: olyan alternatívát választottak, amelyet baloldali ember nyugodt szívvel felvállalhat.

Az adókoncepció új terhet csak a lakosság legvagyonosabb 5-10 százalékára tesz, és nem lehet kibújni alóla, mivel nemcsak az ingatlan számít majd vagyonnak, hanem a nagy értékű jármű, hajó, helikopter is - közölte a pártelnök.

Mesterházy Attila frakcióvezető bejelentette: a jelenlevő 110 képviselő közül 106-an támogatták a javaslatot, amely vállalható, és amely figyelembe vette a frakció érveit, kéréseit. Ez ügydöntő, kötelező érvényű frakciódöntés volt - hangsúlyozta.

Bajnai Gordon az MTI kérdésre válaszolva elmondta: a kormány a 2010-es adócsomagot a jövő hét végéig a parlament elé akarja terjeszteni, hogy június végéig elfogadhassa az Országgyűlés. Kiemelte, hogy a Pénzügyminisztérium tovább dolgozik a részleteken, amelyeket egyeztetnek a szocialista és a szabad demokrata frakcióval is.

A kormányfő kiemelte: a munkát terhelő adók csökkentésének tervét nem adják fel, ezért minden adóbevételt érintő változásnak meg kell találni a forrását máshol. Mint mondta, ahhoz is kérte, és meg is kapta a frakció támogatását, hogy ebben az esetben is találják meg a pluszforrást, amelyet ő elsősorban a pazarló helyi és központi államigazgatásban lát.

Lendvai Ildikó kérdésre válaszolva úgy vélekedett: ezzel a döntéssel, az ingatlanadó támogatásával az MSZP nem áldozatot hozott, hanem hitelességét és baloldali bázisát növelte. "Ha elmegyek a választókerületembe, és fórumot tartok, akkor engem meg fognak tapsolni ezért" - jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!