Hírek

2009.05.08. 16:34

Az erőmű épül, a vita folyik, hatásvizsgálat lesz - de minek?

Az Energia Klub és a Greenpeace szerint Magyarországot veszélyezteti a szlovákiai Mohiban épülő erőmű. A civilszervezetek közbelépést várnak a hazai minisztériumtól, akik viszont leszögezik: a döntés a szlovák fél kezében van, az erőmű pedig hetven százalékig elkészült.

VG Online

Az Energia Klub és a Greenpeace szerint Magyarország érintettsége és veszélyeztetettsége miatt a Környezetvédelmi Minisztériumnak aktívan részt kellene vennie a szlovákiai mohi atomerőmű tervezett bővítésének környezeti engedélyezésében. Mint közleményükben fogalmaznak, az elavult atomerőmű az országhatártól 37 kilométerre, egy szeizmikus törésvonalon fekszik, Magyarország felé fújó uralkodó északnyugati szélirányban, így egy baleset esetén hazánk a legsúlyosabban érintett országok közé tartozna.
 
A mohi atomerőmű már épülő két új reaktorának eredeti tervei, illetve azok biztonsági szintje a 70-es évek szerinti, így azok jelenlegi tervek szerinti befejezése teljességgel elfogadhatatlan. A két civilszervezet szerint ezért a Környezetvédelmi Minisztériumnak nemzetközi egyezményekben biztosított jogát gyakorolva jeleznie kellene érintettségét.

Az erőmű hetven százalékig elkészült, ugyanakkor a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) a mai napig fogadta az illetékes civilszervezetek véleményét a projektről – tájékoztatta a VG Online-t Dobi Bálint, a minisztérium környezetmegőrzési főosztályának vezetője. A két fél az Európai Unió vonatkozó szabályai szerint most határozza meg, milyen tényezőket kell majd figyelembe venni a hatásvizsgálatnál, amire majd a jövőben kerül sor.

Mint mondta, a Paksi Atomerőmű is a hetvenes években készült, ugyanakkor a folyamatos modernizálásnak köszönhetően most is biztonságosan működik. Ezért furcsa lenne, ha a magyar fél a technológia korára hivatkozva utasítaná el a tervet. Arra a kérdésre, hogy befolyásolná-e a mohi erőmű sorsát egy esetleges magyar kifogás, Dobi Bálint úgy válaszolt: a döntés a szlovák hatóság kezében van. A minisztérium illetékese leszögezte: a szlovák főváros is hasonló távolságra található az atomerőműtől, tehát a partnerhatóságnak sem érdeke, hogy kockáztasson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!