Hírek

2009.05.05. 11:07

A várakozásoknak megfelelően rémes eredményt közölt a svájci bankóriás

Svájc legnagyobb bankja, az UBS megerősítette: az idei első negyedévben 2 milliárd svájci frank (377 milliárd forint) összegű veszteséget halmozott fel.

BBC News - VG Online

Az UBS veszteségét elsősorban a kockázatos befektetések leírása következtében kénytelen elkönyvelni – jelenti a BBC. Ám az idei első negyedév vesztesége kevesebb volt, mint a múlt év utolsó negyedében felhalmozott 9,56 milliárd svájci frankos mínusz.

A svájci bank szerint a piacok helyzete ez év első hónapjaiban valamelyest javult, de az UBS szerint a reálgazdaság helyzete továbbra is romlik. A vállalat mai jelentése megerősítette az április 15-én közölt előzetes adatokat. Az UBS ekkor a veszteségek közlése mellett 8 700 fős elbocsátási tervéről is beszámolt.

A cég tavaly minden idők legnagyobb svájci vállalati veszteségét szenvedte el. A világszerte 76 200 embert foglalkoztató bank 2008-ban 20,517 milliárd svájci frank veszteséget termelt a folytatódó tevékenységekből. A banktitok körüli viták miatt a kivételesen jómódú ügyfelek az év első három hónapjában 23 milliárd frankot vettek ki Svájc legnagyobb bankjából, mondta a szóvivő. A globális pénzügyi válságban megingott UBS 2010-ig 3,5-4 milliárd svájci frank összegű takarékossági programot kíván végrehajtani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!