Hírek

2009.05.21. 11:40

"A közeljövőben a távfűtés lehet a legolcsóbb Budapesten"

A Főtáv jogkövető cégként tudomásul veszi az Alkotmánybíróság döntését, és az érvényes és hatályos önkormányzati rendelet szerint jár el – reagált a cég a grémium tegnapi döntésére, miszerint alkotmányellenes az a jogszabály, amely korlátozza a fővárosiakat a fűtési módszerük szabad megválasztásában.

VG Online

A cég közleményében leszögezi: a távhőszolgáltatás versenyképes fűtési mód, hamarosan akár a legolcsóbb fűtési módszer lesz Budapesten is. "Minden fogyasztónkat arra bíztatunk, hogy a taláros testület határozatán felbátorodva ne hozzon elhamarkodott döntést, vizsgálja meg a fűtési mód megváltoztatásának valós költségeit és lehetséges kockázatait, amiben a FŐTÁV Zrt. minden szakmai segítségét felajánlja " – fogalmaz a Főtáv.

A vállalat felhívja a figyelmet arra, hogy 2009. augusztus 1-jétől a távhőszolgáltatás ÁFÁ-ja 20 százalékról kedvezményes 18 százalékra csökken szemben a gázszolgáltatás 25 százalékos ÁFA kulcsával. Továbbá a távhőszolgáltatás esetében 2009. december 31-ig biztosan igénybe lehet venni még az 1.100 Ft/hó alanyi jogon járó támogatási összeget.

A Főtáv leszögezi: a kormány tervei szerint a gáz teljesítménydíjakban, illetőleg rendszerhasználati díjakban változás várható, mely után csökken a távhőszolgáltatás számára biztosított gáz beszerzési költsége, így várhatóan a távhőszolgáltatás díja a gázfűtéssel szemben nagyobb mértékben fog csökkeni.

És az ÖKOPlusz program igénybevételével a lakóközösségek az eddig megvalósult példák alapján akár átlagos 17 százalékos hődíj költségmegtakarítást érhetnek el, úgy hogy ezzel egyidejűleg 10 százalékos mértékű alapdíjkedvezményt is kapnak.

A Főtáv szerint a legutóbbi tél és a gázválság rámutatott, hogy a távhőszolgáltatás stratégiai jelentőségű az ország és a távfűtéses lakásokban élő emberek energiabiztonsága szempontjából. A magyar távhőrendszer jó hatásfokú, mivel technikailag ugyanolyan eszközökkel rendelkezik, mint a fejlődő skandináv, német, osztrák rendszerek.

A magyarországi árszabályozó rendszer – amelynek pozitív változása megindult – okozza azt a fenntarthatatlan állapotot, hogy a távhő csak a második legolcsóbb energiaellátási mód. Az állami szabályozás változása a kormány szándéka szerint abba az irányba mutat, hogy akár már a következő fűtési szezonban Budapesten a távfűtés legyen a legolcsóbb fűtési mód – írja a Főtáv.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!