Hírek

2009.04.23. 00:00

Újabb szigorítás jön

Egyelőre nincs pontos válasz arra, hogy a Bajnai-csomagban jelzett szigorítások mekkora megtakarítást jelenthetnek az Egészségbiztosítási Alap (EA) táppénzkasszájában.

VG

Ám az biztosra vehető: ha a táppénz alapjául szolgáló összegnek az eddigi 70 százalék helyett csupán a 60 százalékát kapják meg a keresőképtelenek, akár 10 százalék is lehet a spórolás. S ekkor még nem számoltunk a további két formálódó intézkedéssel. Egyrészt azzal, hogy a két évnél rövidebb biztosítási jogviszony esetén a mostani 60-ról 50 százalékra mérséklik a táppénzt, illetve, hogy bizonyos jövedelmek felett maximálják a kifizethető összeget. Az idei költségvetési irányzat – amely a tervezett intézkedés hatását még nem tartalmazza – 102,8 milliárd forint.



Megtakarítás egyébként már tavaly is volt: az előzetes adatok szerint négymilliárd forintot spórolt meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a 106,8 milliárdos költségvetési előirányzatból. Ebben közrejátszott az is, hogy sokan a munkájuk elvesztésétől való félelem miatt valóban csak nagyon indokolt esetben mentek betegállományba, a gazdasági válság hatását pedig még nem lehet érzékelni. Az idei első negyedéves kifizetés 27,7 milliárd forint volt, ez nem kiugróan magas.
A táppénzkassza takarékoskodása évekkel ezelőtt megkezdődött. A szabályok 2007-es szigorítása mellett szerepe volt ebben a keresőképtelenséget ellenőrző 276, úgynevezett felülvéleményező orvosnak is. Ők tavaly 960 ezer esetben vizsgálták meg a betegállományban lévőket, s 46 ezer esetben nyilvánították keresőképessé a táppénzen lévőt. A munkáltatók 1295 alkalommal kezdeményezték a betegállományban lévő dolgozóik felülvizsgálatát, ezért – 2007 decembere óta – személyenként 15 800 forint eljárási díjat kell fizetniük.

A Világgazdaság cikke teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!