Hírek

2009.04.03. 16:41

Új politikát sürgetett Obama Berlinben

Barack Obama egy francia és német részvételével tartott találkozón az amerikai-európai kapcsolatok megújítását szorgalmazta. Az elnök szerint a szeptember 11-i terrortámadásokat követően a világ egységessé vált, de Irak "félrevitte" őket.

AP - VGO

Az elnök az AP által idézett beszédében leszögezte: őszintének kell lenniük önmagukhoz, az Egyesült Államok és Európa viszonya az elmúlt években megromlott. Barack Obama úgy fogalmazott: a kapcsolatot Irak "vitte félre", holott a szövetségre továbbra is szükség van, mivel az al-Kaida még mindig fenyegetést jelent.

Az afganisztáni és pakisztáni terroristacsoportok felszámolásáról beszélve az elnök hangsúlyozta: a világ nem várhatja, hogy országa egyedül viselje a küldetések katonai terhét, az akciót a NATO bevonásával kell végrehajtani. Mivel közös problémáról van szó, közös megoldást kell keresni – fogalmazott Barack Obama.

Jövő héten esedékes prágai látogatására részletes elképzeléseket ígért a nukleáris fegyverek kivonásáról, mert – mint mondta – a hidegháború befejezése ellenére továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy egy atomtámadás elpusztítsa a Föld bármely városát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!