Hírek

2009.04.19. 21:07

Terrorvádak Tóásó ellen

Előzetes letartóztatásba helyezték Bolíviában Tóásó Elődöt, akit az Evo Morales elleni merénylet tervével vádolnak. A csütörtöki rajtaütés egyik halottját, Rózsa Flores Eduardót pénteken már el is temették.

AS Network - Éber Sándor

Terrorizmus és az állam biztonsága elleni támadás vádjával előzetes letartóztatásba helyezte egy La Paz-i bíró Tóásó Elődöt és a bolíviai–horvát Mario Fardig Astorga Tadicot. A két férfi a túlélője annak a rajtaütésnek, amely során a bolíviai hatóságok csütörtök hajnalban Santa Cruzban megölték a bolíviai–magyar–horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert.

A bolíviai kormány szerint a „zsoldos csoport” Evo Morales elnök és más helyi politikusok meggyilkolására készültek. Tóásó és Tadic előzetes letartóztatását a védelem képviselői is kérték biztonsági óvintézkedésként. A két feltételezett zsoldost szombat óta a fővárosi San Pedró-i börtön különlegesen őrzött zárkájában tartják fogva. Az ügyész kérte, hogy a túlzsúfolt épületből kerüljenek át a „maximálisan” őrzött chonchocorói börtönbe, majd később a Potosíban lévő cantumarcai fegyházba. Attól tartanak, hogy „a tapasztalt katonák megszökhetnek”. Az ABI igazságszolgáltatási forrásból úgy tudja, hogy a merényletek és a „zsoldos sejt” mögött gazdaságilag erős szabadkőműves páholyok állnak, de ezek jellege és társadalmi összetétele nem ismert.

A feltételezett bérgyilkosok állítólag Európában léptek kapcsolatba egy ismeretlen személlyel, akit a tanúvallomások alapján csak „Az Öreg” néven tudtak beazonosítani. Az egyik bolíviai szenátor szerint Branko Marinkovic horvát üzletember, Morales ellenfele állt az összeesküvés mögött. Bár a magyar rendőrséghez semmilyen felkérés nem érkezett, az ügyben érintett személyekről összegyűjtötték az adatokat. A terrorvádakban kétkedő bolíviai ellenzék szerint a fővárosból érkező rendőrök bemutatás nélkül vitték el a helyszínről az elkobzott fegyvereket és más anyagokat, akárcsak a holttesteket is, amelyeket több mint fél napig tartottak a gyilkosság helyszínén.

Rózsa Flores holttestét családtagjai kikérték és eltemették pénteken szülővárosában, Santa Cruzban. Rokonai szerint Rózsa Flores nem volt terrorista, csak forgatni akart Bolíviában. Magyarosi és Dwyer maradványait az ügyükben illetékes diplomaták még meg akarják vizsgálni a helyszínen. A Magyar Iszlám Közösség saját halottjának tekinti Rózsa Flores Eduardót. A szervezet szerint alelnöküket, aki több humanitárius akcióban is segítette az elesetteket, orvul, álmában gyilkolták meg. A vallási közösség szeretné alelnöke és Magyarosi holttestét hazahozatni, hogy „a végső búcsút méltóképpen és az iszlám vallás szerint megadhassák nekik”.

Morales felszólította Obamát

Arra sürgette Barack Obama amerikai elnököt szombaton, az Amerikai Államok Szervezetének Port of Spain-i csúcsértekezletén Evo Morales, hogy ítélje el az ő ellene hazájában szőtt összeesküvéseket. A bolíviai elnök szerint az ő életére törő terrorista csoportot csütörtök hajnalban felszámolták. „A kapcsolatok javításának lehetősége az amerikai kormányzat kezében van” – hangoztatta Morales.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!