Hírek

2009.04.29. 12:17

Százhat légfegyvert foglaltak le a nyíregyházi piacon

Százhat illegálisan árusított légfegyvert foglalt le a rendőrség a nyíregyházi piacon - közölte Gere Zoltán ezredes, a helyi kapitányság vezetője sajtótájékoztatón a nyírségi nagyvárosban szerdán.

MTI

Az elkobzott, 1,2 millió forint értékű fegyverek közül 42 a megengedettnél nagyobb tűzerejű, így emberélet kioltására is  alkalmas - mondta a rendőrkapitány.

Hozzátette: a rendőrség a hat árus - öt lengyel és egy magyar állampolgár ellen - szabálysértési, a nagyobb tűzerejű fegyvert kínálók ellen pedig büntetőeljárást indított.

Prekup Zsolt őrnagy, a nyíregyházi kapitányság igazgatás-rendészeti osztályának vezetője elmondta: állampolgári és egy, a kézi lőfegyvereket ellenőrző hatóság bejelentése alapján tartottak közbiztonsági razziát a nyíregyházi, úgynevezett  KGST-piacon.

A civil ruhás rendőrök mint légfegyvervásárlók keresték fel az árusokat, akik ajánlották is az eldugott puskákat, pisztolyokat, így az eszközök tárolóhelyeit is ki tudták deríteni.

Az ügybe bevont szakértő megállapította, hogy 42 puska tűzereje nagyobb a megengedett 7,5 joule-nál, így fegyvernek minősül. Az ilyen puskát engedély nélkül árusítók és tartók bűncselekményt követnek el, amelyért 2-8 év közötti szabadságvesztést szabhat ki a bíróság.

Az őrnagy megjegyezte: a razzia során veszélyes eszközöket, úgynevezett viperákat, dobócsillagokat, bokszereket és rugós késeket  is lefoglaltak a piaci árusoktól.

A puskákon - mint arról Gere Zoltán ezredes beszámolt - nem volt típus- és gyártmányszámjelzés, így csak valószínűsíteni tudják, hogy Kínában készültek. A kapitány szerint a fegyvereket a lengyel zugkereskedők könnyen hozták be az országba, mivel az unió belső határain nincs vámellenőrzés. Az elkobzott eszközöket megsemmisítik az ügy lezárása után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!