Hírek

2009.04.29. 10:01

Szándékosan drágította az áramot a Mavir? - GVH eljárás indul

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (MAVIR) ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt.

VG Online

A GVH versenyfelügyeleti eljárást indított a MAVIR-ral szemben az ukrán-magyar határkeresztező kapacitások kiosztása során tanúsított magatartása kapcsán. Magyarország az elmúlt években nettó áramimportőrnek minősült, jelenleg is számottevő mennyiséget importál. A villamosenergia-piacnyitás kezdeti sikere szinte kizárólag a kedvező árú importra épült, a szabadpiac jelenleg is nagy mértékben ebből a forrásból szerzi be a villamos energiát.

A piaci árak alapján a villamos energia áramlása Észak-Dél és Északkelet-Délnyugat irányú, azaz Magyarország Szlovákia és Ukrajna felől importálja a legtöbb áramot. A versenyhatóság rendelkezésére álló információk szerint a rendszerirányító az ukrán-magyar határmetszéken – különösen 2008 áprilisa és 2009 januárja között – a határkeresztező-kapacitás kiosztás területén olyan gyakorlatot folytatott, amely alkalmas volt az Ukrajnából Magyarországra irányuló villamosenergia kereskedelem korlátozására.

A Mavir magatartása az elmúlt időszakban ugyan gyökeresen megváltozott a vizsgálni kívánt időszak (2008. május-2009 január) alatt alkalmazott gyakorlathoz képest, az akkori magatartása azonban potenciálisan az egész hazai villamosenergia kereskedelem korlátozására is alkalmas lehetett, mivel a vizsgált időszak alatt az Ukrajnából Magyarországra importálni kívánt villamosenergia egészben vagy részben csak kerülő úton, legalább további egy tagállam (Szlovákia vagy Románia) érintésével érkezhetett Magyarországra.

A potenciális jogsértés káros hatása a villamosenergia versenypiacán jelentkezhetett, azzal, hogy drágábbá tette az egyik legkedvezőbb áru importforrást, illetve a versenytársak kizárása révén csökkentette a Magyarországra importált árammenyiséget, amely az amúgy is likviditási problémákkal küzdő villamosenergia nagykereskedelmi piacon kedvezőtlenül befolyásolhatta a versenyt.

Az a tény, hogy a MAVIR időközben változtatott kapacitáskiosztási gyakorlatán az érintett határmetszéken, nem jelenti azt, hogy korábbi magatartásának ne lett volna olyan versenykorlátozó hatása, amely a jelenlegi folyamatokat is befolyásolja.  A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!