Hírek

2009.04.06. 00:00

Sohasem leszek alkalmazott

Mester Nándor

„Tévedek, ha azt mondom: ön egy naiv zseni?” – summáztam beszélgetésünket Csiki-Bege Lajossal az autóplázája üvegfala mögött, és ő azonnal rávágta: „Eltalálta.” Mi hozta ki belőlem ezt a mondatot? Íme!

A sajtótól és a nyilvános szerepléstől mostanában visszahúzódó cégvezető azért lett „aktuális”, mert csődvédelmet kért három cégére. Most egyezkedni akar, mert állítja: rajta kívül álló okok miatt került ilyen helyzetbe, egyébként jól menedzselte a cégeit. Ezt az is alátámasztja, hogy az idén majdnem ő lett az év üzletembere az Ernst & Youngnál.

Azért baktattam ki békásmegyeri főhadiszállására, mert kíváncsi voltam, elmondja-e igazi titkát, vagyis azt, hogy mi vezérli ebben a végtelen céges építkezésben, amelynek most vége lehet. Elmondta: az, hogy hisz az emberekben és a dolgok megváltoztathatóságában. Székelyföldön szokásos ezermester vénája segített neki abban, hogy szinte minden sikerüljön, amibe belekezd: legyen szó saját faragású lámpák diákkori eladásáról, újautó-értékesítési, esetleg pénzügyi szolgáltatási modellről, vagy egy valóban környezetbarát épület kitalálásáról. Mindent hobbiból kezdett el, és állandóan tökéletességre törekedett.

„Mihez nem ért?” – kérdeztem, és meglepődött, ezt még nem firtatta senki. Elmondta, hogyan jöttek egymás után az üzletágak: teherautó-kereskedés, számítástechnikai vállalkozás, fogászati központ, helyi buszjáratindítás, autópláza és legújabban az ingatlanfejlesztés. „Szóval mit nem tud ön?” – tereltem vissza a kérdéshez. Erre azt mondta: „Nincs ilyen, de ha mégis, talán azt, hogy miként fogjam vissza magam. Én szeretek a dolgok legmélyére ásni. Én nem a cégen, hanem a cégben dolgozom. Ha önkritikával is élhetek: ez biztos baj. Meg aztán mindent a magam erejéből csinálok, nem dörgölőzöm a politikához, és sohasem akarok alkalmazott lenni.”

Kíváncsi voltam, hogyan gyűjti maga mellé az embereit. Kiderült, az önéletrajzok szinte nem befolyásolják, de fontos neki a referencia, és megérzésből is vett már fel vezetőt. Elismerte, abban is naiv volt egy kicsit, hogy sokáig megtarthatja a családias légkört, miközben a cégcsoport már birodalommá nőtte ki magát. Hát nem! Hét főnél húzta meg a vonalat: ennyi közvetlenül vezetett emberrel még hatékonyan lehet dolgozni.

Irodája nem hivalkodó, öltönye sem Gucci, egy hároméves Alfa Romeóval közlekedik, de manapság csak 4-5 órákat alszik. Elvitték az álmát az itteni viszonyok meg a bankok. Szerinte lehetetlen biztosítékokat kérnek. „Nekik sem, a cégünknek sem kiút ez. Csak a munkatársaimat sajnálom, mert nagy a baj, de nem adom fel” – mondta, és elfordult, hogy ne lássam a könnyeit.




Először a teherautó-üzletágba szállt be, később egy amerikai céggel számítástechnikai vállalatot indított, 2003-ban fogászati központot nyitott Veresegyházon, 2005-ben az ország első autóplázáját adta át. Két évvel később belefogott az ingatlanfejlesztésbe.

Három gyermeke van.-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!