Hírek

2009.04.27. 09:13

Sertésinfluenza: a globális gazdaság is megsínyli

Kína felfüggesztette a sertés és a sertéshús behozatalát Mexikóból és három amerikai államból, Texasból, Kansasból és Kaliforniából.

MTI Eco

A kínai mezőgazdasági minisztérium és karanténügyekben illetékes hatóság együttes közleményében jelentette, hogy a behozatali tilalmat azonnali hatállyal érvényesítik annak érdekében, hogy elkerüljék az A/H1N1-es vírus Kínába való bekerülését.

A kínai hatóságok a járvány veszélyére és óvatosságra figyelmeztették a hétvégén a lakosságot azzal együtt, hogy közölték: Kínában még nem észleltek sertésinfluenzás megbetegedést.

Az ázsiai piacokat máris befolyásolta a járvány mexikói kirobbanása. A dollár a jenhez képest egy havi mélypontjára süllyedt és a befektetők máris a biztosabbnak látszó valuták és az arany felé fordultak. Ami az egyes ágazatokat, vállalatokat érinti, Dél-Koreától, Kínán át Ausztráliáig az a jellemző, hogy a részvénypiacokon a gyógyszeripari cégek, valamint a csirke, a marhahús és a haltermékekkel foglalkozó cégek árfolyama javult, a sertéssel, sertéshússal foglalkozó cégeké esett.

Egyes légitársaságok, mint például a Quantas ausztrál, a Cathay Pacific hongkongi vagy az Air China kínai légitársaság jegyzése is 3-9 százalék közötti mértékben csökkent arra az aggodalomra, hogy a légiforgalom, azon belül is az Észak-Amerikával bonyolított forgalom visszaeshet.

A legtöbb nyersanyagpiacra is az esés volt a jellemző, ami azt a félelmet tükrözi, hogy egy Mexikóból, az Egyesült Államokból, Kanadából továbbterjedő járvány hatást gyakorolhat az amúgyis recesszióban lévő globális gazdaságra. Az arany ára 1,4 dolláros ( 915,5 dollárra történt) drágulással négyheti csúcsra emelkedett, a nyersanyagok közül egyedüliként drágult. A többi nyersanyag jegyzése viszont csökkent, a nyersolaj 2, a gabonaféleségeké 4 százalék körüli mértékben esett. A tokiói tőzsde hétfőn ugyan csekély mértékben emelkedett, de a dél-koreai, a hongkongi és a kínai tőzsde mozgásán, a tőzsdeindexek hétfői esésén már érzékelhető volt a járvány esetleges továbbterjedése miatti aggodalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!