Hírek

2009.04.02. 16:35

Putyin: nem engedhetjük, hogy az orosz emberek elveszítsék a megélhetésüket!

Orosz válságellenes intézkedések és az állampolgárokkal szembeni kötelezettségek

VGO

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök megerősitette, hogy ezév április 6-án részt vesz az Állami Dumában az idei költségvetésről tartandó vitában - jelentette az Itar-TASZSZ. "Beható figyelemmel követjük majd az erről szóló dokumentum és a válságellenes intézkedések prioritásait" - hangoztatta a kormányfő, aki szerint mintegy 1,5 trillió rubelt szánnak közvetlenül a válság hatásainak enyhitését szolgáló pénzügyi intézkedések finanszirozására.

Putyin kiemelte: a napirend fő prioritása az orosz állampolgárokkal szemben vállalt szociális kötelezettségek feltétlen teljesitése, legyen szó bérekről, nyugdijakról, egyéb juttatásokról, azok időbeni és teljes mértékű indexálásáról

A napokban Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes is leszögezte, hogy a kormány válságellenes programjában kiemelt prioritás a társadalmi stabilitás megőrzésése, a  munkanélküliek és a nyugdijasok támogatása. Bár a kormány fejleszti az exportot, ám a válság közepette fő stratégiája a belföldi kereslet fejlesztése - idézte Suvalovot a Prime-TASZSZ.

Vlagyimir Putyin egyébként  a napokban az orosz szakszervezetek vezetőivel is találkozott, akiknek megigérte, hogy 2009-ben legalább egymillió új munkahelyet létesitenek Oroszországban. Arra kérte őket, szóljanak azonnal, ha a munkáltatók késve fizetikki a béreket a dolgozóknak.

A vállalatokat pedig arra szólitotta fel, hogy ne bocsássák el dolgozóikat, ne csökkentsék a bérüket a pénzügyi helyzetük javitása érdekében. Legfrisebb adatok szerint a hivatalosan bejegyzett munkanálküliek száma idén március közepén meghaladta a 2 millió főt. Igen figyelemre méltó,. amit ezzel összefüggésben Alekszandr Zsukov miniszterelnök-helyettes jelentett ki egy tévé-interjúban, Petropavlovszkban.

"Nincs jogunk megengedni csőd bekövetkeztét a fő munkáltató vállalatoknál, különösen az olyanoknál, amelyek olyan helyiségekben müködnek, ahol ők az egyetlen munkáltató cég. Nem engedhetjük meg, hogy ezrek, sőt akár több tucat ezernyi dolgozó veszitse el munkahelyét az ilyen cégnél"- idézte az Itar-TASZSZ az orosz miniszterelnök-helyettest.

Az orosz pénzügyminisztérium javaslatában pedig az szerepel,hogy Oroszországban előreláthatólag csökkentik az állami irányitásu vállalatok felső vezetőinek a fizetését, hogy pénzt szabaditsanak fel befektetések céljaira. A Vedomosztyi jelentése szerint egyes orosz állami vállalatvezetők havonta akár egymillió rubelt (28.500 dollár) is megkeresnek, ami háromszor-négyszer több annál, amennyit a miniszterek kapnak. A Vedomosztyi egy magát megnevezni nem kivánó moszkvai pénzügyminisztériumi illetékesre hivatakozva azt írta, hogy különösen sokat  keresnek az orosz trechnológiai társáaságnál és az Olimpsztrojnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!