Hírek

2009.04.04. 09:06

Pénzmosás áll a Szurgut Mol-bevásárlása mögött?

Pénzmosás és nem stratégiai érdek húzódik meg a mögött, hogy a Szurgutnyeftyegaz (SZNG) megvette a Mol ötödét az osztrák OMV-től - állítja a Népszabadságnak nyilatkozva Sztanyiszlav Belkovszkij, a Kreml-kritikus orosz elemző.

Népszabadság - MTI

Belkovszkij szerint Oroszországnak nem állt érdekében a vásárlás, annál inkább a szürkeszférában mozgó üzleti köröknek, amelyek a zárkózott SZNG-ben rejtőzve élő pénzzé tették a cég kezén eddig felhalmozódott vagyon egy részét.

Az átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű cég szabad tartaléka eltérő becslések szerint 6-20 milliárd dollár között van. A 27 milliárd dollár értékűre becsült vállalat magyarországi bevásárlása nemcsak azért meglepő, mert az SZNG-nek eddig nem voltak külföldi beruházásai, és a részvényeket dupla áron, 1,4 milliárd dollárért vette meg, hanem azért is, mert látszólag ellentétes az orosz olajexport jövőbeni stratégiájával - jegyzi meg szombati írásában a lap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!