Hírek

2009.04.27. 15:42

Nem szégyelli múltját Hunvald utódja

Kivágó Iván Györgyné: fontosabb a főváros költségvetése, mint az ügynökmúlt

mti

Sokkal fontosabb Budapest költségvetése, mint az, hogy az azt megszavazó  egyik szocialista fővárosi önkormányzati képviselő a  Kádár-rendszerben az állambiztonságnál dolgozott - mondta az MTI  megkeresésére hétfőn Kivágó Iván Györgyné, akit az MSZP budapesti  párttanácsa a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójába delegál.

A fővárosnak azért nincs költségvetése, mert az ellenzék azt nem szavazza meg, míg az MSZP-SZDSZ koalíció egyfős többsége csak úgy valósul meg, ha Hunvald György helyére a szocialista frakció delegál valakit - közölte.

Kivágó Iván Györgyné utalt arra, hogy 12 éve helyi önkormányzati képviselő a főváros XXIII. kerületében, 10 éve pedig ugyanitt alpolgármester, most pedig úgy állítják be, "mintha bűnöző lenne", mert huzamosabb ideig a Belügyminisztérium állambiztonsági szervénél dolgozott. Ezzel kapcsolatban felvetette: azok az orvosok, akik "az úgynevezett átkosban" meggyógyítottak egy "úgynevezett kommunistát",  akkor ők is bűnözők?

Megjegyezte: "titkosszolgálatok mindig is voltak, vannak és lesznek", amihez hozzátartozik a nemzetbiztonság is, amit a pártállam idején állambiztonságnak neveztek. Hozzátette, hogy ő egészen 1991 szeptemberéig, tehát a rendszerváltás után is dolgozott az állam- illetve a nemzetbiztonság kötelékében. Arra, hogy pontosan mikor kezdte ott a működését, nem tudott válaszolni.

Elmondása szerint a Kádár-rendszerben elvégezte a Belügyminisztérium Idegennyelvi Főiskoláját és a Külkereskedelmi Főiskolát, ezután került állambiztonsági szolgálatba, ahol a III/II-es kémelhárító főcsoportfőnökségen dolgozott.

Itt azzal foglalkozott, hogy a külföldiek államellenes tevékenységét megakadályozza, de "nem tett olyat, ami miatt őt meg kellene hurcolni" - reagált az ellenzéki pártok véleményére, mely szerint ő nem volt jó választás a szocialista frakcióba.

A Magyar Nemzet hétfői számában megjelent információ szerint Kivágó Iván Györgyné az 1970-es évektől már a hálózat tagja volt, a nyolcvanas években pedig a III/II-es kémelhárító főcsoportfőnökség 8-as osztályának "B" alosztályán dolgozott. A III/II-es főcsoportfőnökség 8-as osztálya az idegenforgalom területén és az amnesztiával hazatértek között végzett kémelhárító tevékenységet - írta a lap.

A Fővárosi Választási Bizottság vasárnap döntött arról, hogy Kivágó Iván Györgyné veheti át Hunvald György helyét a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójában. Tiba Zsolt főjegyző, a Fővárosi Választási Iroda vezetője az MTI-nek a döntés után elmondta: ha nem érkezik kifogás, akkor a törvényben előírt határidő letelte után, szerda délután a bizottság kiadja az új képviselőnek a mandátumot,  és Kivágó Iván Györgyné a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén  leteheti a képviselői esküt.

Hunvald György, aki a VII. kerület polgármestere is, február közepétől előzetes letartóztatásban van a városrészben kipattant ingatlanügyek miatt. Letartóztatásával megszűnt a Fővárosi Közgyűlésben az MSZP-SZDSZ koalíció egyfős többsége. Emiatt a törvényben előírt március 15-ei határidőig nem fogadták el a főváros költségvetését. A büdzsé tervezetéről azóta egyeztet a közgyűlés öt frakciója. A több mint 530 milliárd forintos költségvetést csütörtökön, akár az ellenzék nélkül is elfogadhatja a közgyűlés, ha Kivágó Iván Györgyné leteszi a képviselői esküt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!