Hírek

2009.04.12. 10:07

Negyedik hete emelkedik a BUX

Az elmúlt hét sorozatban a negyedik olyan hét volt, amelyet erősödéssel zárt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe.

MTI Eco

A BUX a múlt héten 627 ponttal, 5,2 százalékkal emelkedett, 12.683 zárt pénteken. Az index jelenleg már 3,5 százalékkal magasabban áll a múlt év végi 12.241 pontos értékénél. Tavaly, egy év alatt 53,3 százalékkal csökkent a BUX, és az esés az idén is folytatódott az év elején. Az index ez évi mélypontja 9.461 pont volt március 12-én.

A múlt héten is az optimista nemzetközi hangulat segítette a magyar részvénypiacot. Elsősorban a bankszektor részvényei teljesítettek jól világszerte. Ehhez hozzájárult, hogy a Bank of America, a JP Morgan Chase és a Citigroup után a Wells Fargo - az Egyesült Államok második számú lakáshitelező bankja - is váratlanul jó eredménybecslést tett közzé az első negyedévről. A befektetők arra számítanak, hogy a többi banktól is jó eredményeket látnak majd az Egyesült Államokban most indult negyedéves gyorsjelentési szezonban.

A közép-kelet-európai piacok jó teljesítményéhez hozzájárult az is, hogy a lengyel állam több mint kétszeres túljegyzés mellett értékesítette a héten a legújabb kötvényeit. Ez támogatást adott a lengyel zlotynak, és jelentősen javult a térség többi devizája is, köztük a forint is. Hétfőn még 294 forint fölött jegyezték az eurót, csütörtökön-pénteken 289 forint alatt is járt az árfolyam.

A BÉT-en a vezető papírok közül egyedül a Mol nem erősödött tovább a héten, miután az előző héten több mint 15 százalékkal drágult arra bejelentésre, hogy az osztrák OMV eladta a Mol-ban lévő teljes, 21,22 százalékos részesedését az orosz Surgutneftegasnak 1,4 milliárd euróért. A befektetők arra számítottak, hogy az orosz konszern tovább növeli részesedését a magyar olajipari cégben, növelve ezzel az árfolyamot, de úgy tűnik ez egyelőre elmaradt. A Surgutneftegas egyébként az aktuális piaci ár csaknem kétszeresén, 19.212 forintos részvényenkénti áron jutott hozzá a csomaghoz.

A Mol közben közzétette az április 23-i közgyűlés előterjesztéseit, amelyből kiderül, hogy az igazgatóság az alapszabályban olyan változtatásokat akar elfogadtatni, amelyekkel jobban körülbástyáznák a céget egy esetleges orosz felvásárlási kísérlet ellen. A tervezett módosítások között szerepel, hogy a részvényeseknek nyilatkozniuk kellene arról, hogy a tulajdonukban lévő részvényeknek ki a tényleges haszonhúzó tulajdonosa. Amennyiben ezt nem teszik, úgy szavazati jogukat felfüggesztenék. A Mol igazgatósága azt is javasolja, hogy a tavalyi év után a cég ne fizessen osztalékot.

Piaci elemzők szerint a felvásárlás elleni védelmet szolgálja a Molnak az a múlt heti akciója is, amellyel mintegy 5 millió darab sajátrészvényt kölcsön adott az MFB Investnek. A nem szavazó saját részvények "baráti kézbe" adását már az OMV felvásárlási kísérlete ellen is sikeresen alkalmazta a Mol. A kölcsönbevevők ugyanis így a részvényekhez fűződő szavazati joggal támogathatják a társaság vezetését. A Mol részvények ára a múlt héten 3,14 százalékkal 11.120 forintra csökkent.

Az OTP 20,37 százalékkal drágult, 2.600 forinton zárt pénteken. A Magyar Telekom 3,7 százalékkal 588 forintra erősödött. A Richter árfolyama 2,56 százalékkal 28.000 forintra nőtt. Az Egis 0,42 százalékos erősödéssel, 12.000 forinton zárta a hetet. A kis és közepes papírok indexe, a BUMIX egy hét alatt 68 ponttal, 5,04 százalékkal 1.414 pontra emelkedett.

A héten erősödött a forgalom, 104,5 milliárd forint értékben születtek üzletek az előző heti 86 milliárd forint után. A forgalom 74 százalékát az OTP papírok adásvétele adta, a Mol 11,5 százalékkal, a Magyar Telekom 6,5 százalékkal, a Richter 6 százalékkal részesedett az összforgalomból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!