Hírek

2009.04.18. 17:57

Matolcsy: hibás, bűnös négyszög alakult ki - Most sem szakértő a kormány

Magyarország a tízszázalékos gazdasági visszaesés irányába halad - jelentette ki Matolcsy György, a Fidesz országgyűlési képviselője a Fidelitas konferenciáján szombaton Budapesten.

MTI

Magyarország a jelenlegi hozzá nem értő kormány irányításával a tíz százalék körüli gazdasági visszaesés irányába halad, és a munkanélküliség elérheti a 12-15 százalékot - mondta az Orbán kormány volt gazdasági minisztere a Kockára tett jövő címmel megrendezett konferencián.

Matolcsy György úgy vélte, mindez azért következhet be, mert hibás a válságkezelés, nem szakértő a kormány, s egyetlen olyan közgazdasági tényező sincs, amely megakasztaná azt a szabadesést, amiben ma a gazdaság van. 

Bajnai Gordon miniszterelnökről azt mondta: "rossz szakember", hiszen kudarcot vallott mint gazdasági miniszter. "A jelenlegi, magát szakértőnek hívó kormány feje az elmúlt 2,5-3 évben súlyos kudarcot vallott" - fogalmazott Matolcsy György. Úgy vélte, Bajnainak nem volt szakértelme a konjunktúra kihasználásában, nem volt szakértelme a 2004-es EU-csatlakozás kínálta lehetőség kiaknázásában.

Bajnai Gordon személy szerint Gyurcsány Ferenc és a korábbi pénzügyminiszter mellett a legerősebben felelős személy a mai válságért", hiszen 2006-tól kezében volt egy különleges történelmi lehetőség - mondta Matolcsy utalva a 7-8 milliárd forintnyi EU-forrásra, amit a gazdaság fejlesztésére, foglalkoztatásra kapott Magyarország. 

Matolcsy György szerint amit 2002 után történt, az a magyar felzárkózási kísérlet újbóli megtörése volt. 
Kijelentette: az elmúlt 6-7 évben "hibás, bűnös négyszög alakult ki". Ebből első elemként azt említette, hogy a kormány félretolta a költségvetés, az államháztartás egyensúlyának alapvető közgazdasági tételét, s a hiányt politikai elemmé tette. A "bűnös és hibás négyszög" második eleme az állami eladósodás politikája volt, a harmadik a gazdasági reformok elhalasztása, a korábbi reformok visszaszorítása volt. Sőt - mint mondta - ez az ellenreformok korszaka volt. Ennek kapcsán nagy hibának nevezte, hogy a gazdaságpolitika középpontját a gazdasági tárcától a Pénzügyminisztériumba helyezték át. 

Az Orbán kormány gazdasági miniszter szerint a "bűnös, és hibás négyszög" negyedik eleme az euró bevezetésének elhalasztása volt, ami szerinte ellenreformnak is nevezhető. A politikus szerint a kivezető út a mai helyzetből az, ha a "remény és siker négyszögét" építik fel. Mint mondta, ehhez jövőkép és stratégia kell. 

Matolcsy György kijelentette: lesz még Magyarországon hétszázalékos gazdasági növekedés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!