Hírek

2009.04.07. 15:00

Kormányzati csiki-csuki - ki marad a Bajnai-kormányban?

Veres János és Keller László nem nyilatkozott a sajtónak Bajnai Gordontól távozóban, Gyenesei vállalná a folytatást, Kiss Péter, Szekeres Imre és Hiller István is a helyén maradhat a Bajnai-kormányban.

VGO

Több szocialista miniszter, így például Kiss Péter, Szekeres Imre és Hiller István is a helyén maradhat a Bajnai-kormányban. A változás a kancellária élén álló Kiss Pétert csak akkor érintheti, ha a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter nem vállalja a részvételt a Bajnai-kormányban - számol be a Világgazdaság Online.

Sajtóértesülések szerint a leendő miniszterelnök számít Kiss Péter apparátusmozgató-irányító segítségére. Ha Kiss marad a kabinetben, borítékolható, hogy Szekeres Imre honvédelmi és Hiller István oktatási miniszter is megtarthatja székét.

Sem Veres János pénzügyminiszter, sem Keller László pénzügyi államtitkár nem nyilatkozott a sajtónak, miután nem sokkal délután két óra után elhagyta a gazdasági minisztériumot, ahol Bajnai Gordon  miniszterelnök-jelölttel egyeztetett. A kormányfőjelölt a megbeszélést Veres Jánossal kezdte meg, s csak később csatlakozott a tárgyalásukhoz Keller László.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban időközben elkezdődött a Szücs Erika szociális és munkaügyi miniszterrel, valamint államtitkárával, Simon Gáborral és Korózs Lajossal folytatott megbeszélés is.

Kedden Bajnai Gordon elsőként Kiss Péter kancelláriaminiszterrel beszélt a kormányprogramról. Kiss Péter a gazdasági minisztériumból távozóban arról nem nyilatkozott újságíróknak, hogy marad-e miniszter, azt viszont elmondta, hogy a közvélemény előtt már eddig is ismertté vált rövid távú válságkezelő lépéseken túl az is szóba került, hogy ezeket a lépéseket milyen, a reálgazdaságra, a társadalompolitikára vonatkozó kezdeményezések veszik majd körbe.

Szintén délután találkozik Bajnai Gordon Hiller István oktatási miniszterrel és Arató Gergely államtitkárral, Molnár Csaba közlekedési miniszterrel, aki ugyancsak az államtitkárával Puch Lászlóval megy az egyeztetésre.

Bajnai Gordon késő délután Székely Tamással és Vojnik Máriával valamint Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel és Vadai Ágnes államtitkárral is találkozik. Mint az korábban megírtuk, Székely lemond, ha Bajnai elvesz az egészségügytől.

Gyenesei továbbra is vezetné az önkormányzati tárcát

Ha felkérést kap, továbbra is vezetné az önkormányzati tárcát Gyenesei István. A miniszter az MTI-nek nyilatkozva azt is elmondta, szerdán találkozik  Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölttel, s "akkor minden kiderül".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!