Hírek

2009.04.14. 10:54

Kevesebb tüntető tombol az utcákon a határozott fellépésnek köszönhetően Bangkokban

Javul a helyzet thaiföldi fővárosban: a katonaság határozott fellépése hatására a tüntetők mind kevesebben tombolnak az utcákon.

VGO

A jelek szerint alábbhagyott a thaiföldi ellenzéki tüntetők lendülete: legalábbis erre utal, hogy mind kevesebb "vörösinges" van az utcákon. A hétvégi több tízezres demonstrációk szétverése után, kedden a délelőtti órákban már csak néhány száz tiltakozó volt a miniszterelnöki hivatal épülete előtt.

Pedig az elmúlt napok eseményei után sokan arra számítottak, hogy a fővárosban tomboló erőszak hatására a Abhisit Vejjajiva vezette thai kormány meghátrál, és megosztja hatalmát a jelenleg ellenzékben lévő Thaksin Shinawatrával.

Thaksin, akit egyébként 2008-ban hasonló utcai tüntetésekkel "bírtak rá", hogy távozzon, szóvivője, Prateep Ungsongtham Hata útján jelentette be, hogy egyelőre felfüggesztik a demonstrációkat, hogy "elkerülhessék a katasztrófát."

Az elmúlt napokban ugyanis az ellenzék vörösinges hívai, és a 2008-ban demonstráló - a jelenlegi kormányt támogató - kékingesek, valamint a tüntetők közé szorult katonaság és rendőrség közötti összecsapások egyre véresebbek lettek.

Míg a 2008-as demonstrációk során csak néhány kisebb sérülés történt, addig a jelenlegi összecsapásoknak több halottja és több száz súlyos sebesültje is van. Ellentmondásos hírek keringenek a világsajtóban arról, hogy ki lőtt először, de a Spiegel információi szerint a felfegyverzett demonstrálók nyitottak először tüzet a katonákra.

A legalább két halálos áldozatot követelő összecsapás után több ország is figyelmeztette állampolgárait, kerüljék el Thaiföldet. A magyar Külügyminisztérium kedden reggel hivatalos formában még nem kommentálta hivatalosan az elmúlt napok eseményeit, de Thaiföld a Kambodzsával folytatott vitája miatt már amúgy is a 2-es veszélyességi fokozatba tartozik, különösen déli tartományaiba nem javasolja a magyar külügy az utazást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!