Hírek

2009.04.10. 11:57

Kedden újabb tüntetés Budapesten - Szili elutasította a CÖF kérését

Szili Katalin házelnök szerint nem szólalhat fel a konstruktív bizalmatlansági indítvány jövő keddi parlamenti vitájában a Civil Összefogás Fórum (CÖF). A szervezet petícióját szerette volna felolvasni a parlamenti vitában.

MTI

Fricz Tamás politológus, a CÖF szervezője csütörtökön jelentette be, hogy demonstrációt szerveznek április 14-ére a Kossuth térre, valamint részt vennének az Országgyűlés ülésén is, és a konstruktív bizalmatlansági indítvány vitájában felolvasnák petíciójukat, amely szerint az Országgyűlés feloszlatására és előre hozott választásra van szükség.

A CÖF megkereste Szili Katalin házelnököt, akit arra kértek, hogy a házbizottság rendkívüli ülése döntsön úgy, hogy a CÖF képviselője részt vehessen a bizalmatlansági indítvány vitájában. Szili válaszlevelében arra hívta fel a  figyelmet, hogy az Országgyűlésben csak a képviselők, illetve a  jogszabályokban meghatározott személyek szólalhatnak fel, így nincs lehetőség arra, hogy Fricz Tamás, vagy a fórum bármely tagja petíciót olvasson fel az ülésen.

Az Országgyűlés elnöke szerint ebben a kérdésben nem, illetve csak akkor hívja össze a házbizottság rendkívüli ülését, ha azt - a házszabálynak megfelelően - valamelyik frakcióvezető kéri.

A házelnök Fricz Tamásnak küldött levelében azonban azt is hangsúlyozta, hogy a keddi ülésnapon a parlament feloszlatása melletti érvek a Civil Összefogás Fórum petíciójának felolvasása nélkül is elhangozhatnak, hiszen a Fidesz és a KDNP ugyancsak az önfeloszlatást szorgalmazza, és az erről szóló javaslat sürgős tárgyalásáról, illetve tárgysorozatba vételéről dönt a Ház.

Mindezeken túl - emelte ki Szili - annak sincs akadálya, hogy a szervezet minden képviselőhöz eljuttassa petícióját még a bizalmatlansági indítványról szóló döntés előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!