Hírek

2009.04.16. 18:17

Járai: elkerülhetetlen az újabb IMF-csomag

Kiállt az azonnali adócsökkentés és az egykulcsos adórendszer mellett Járai Zsigmond volt jegybankelnök. Szerinte az IMF-csomag miatt nem ment még csődbe az ország, aminek megújítása elkerülhetetlen lesz 2010-ben.

BD

Ma már egyetértés van, hogy nem csak pénzügyi és gazdasági, hanem társadalmi és politikai válság van – mondta Járai Zsigmond, a CIG Közép-európai Biztosító felügyelőbizottságának elnöke. Magyarországot csak az IMF segélye tartja fent, ha ez nem lett volna, akkor sokkal súlyosabb helyzettel szembesülnénk, de így most kisebbnek látszik a gond, mint a valóságban – fűzte hozzá. Ha ez a hitel elfogy, akkor a tavaly őszi helyzetben találjuk magunkat, mert azóta ugyanis semmi olyan nem történt, ami pozitív irányban változtatott volna ezen.

A válság okozói a volt jegybankelnök és pénzügyminiszter szerint a felelőtlen politikusok, a pénzéhes bankárok és a buta közgazdászok, akik belehajszolták a túlfogyasztásba a fogyasztókat, nem figyelmeztettek időben a rendszer veszélyeire. Úgy tűnik, még mindig nem értik a hazai pénzügyi szakemberek a helyzetet, és mára beszállt a jegybank is: túl magasan tartja a kamatokat, és nem segíti a hitelezés bővítését, pedig mára már nincs infláció, más célokért kell pillanatnyilag követni – fejtette ki a szakember. Kiszámítható, megbízható kormányzás kellene, mert az államapparátus szétesett, mindenki szűk csoportérdekekért küzd.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Járai az IMF csomagról
[/caption]Drasztikus adócsökkentést kellene azonnal végrehajtani, az adórendszer átláthatatlanságát pedig egyszerűsítéssel kellene orvosolni szerinte. Kiállt az egykulcsos adó bevezetése mellett, ugyanis ahol ilyet vezettek be, mindenhol sokkal nagyobb lett a tervezettnél az adóbevétel, mert szűkült a feketegazdaság, javult az adómorál. A bürokráciát is korlátozni kell, felére kellene csökkenteni a hivatalok és a jogszabályok számát, át kellene nézni minden egyes területet – fejtette ki Járai. A szociális rendszert át kell alakítani, munkát kell adni, azoknak, akiknek lehet, de legalább a gyerekeiket kell arra szoktatni, hogy dolgozzanak, mert túl sokan élnek az ellátásból. Ha már az állam kifizet pénzeket ilyen ellátásra, arra kéne törekedni, hogy a helyi termelés és szolgáltatás produktumaira fordítsák az érintettek.

A gazdaság első számú hőmérője a gépkocsi-ipar, hazánkban pedig elsősorban a gépjármű-kereskedelem tölti be ezt a szerepet ‑ mondta Győző Gábor a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) ügyvezető elnöke. Az idei évre minden piacon hatalmas visszaesést jeleznek előre a prognózisok mind a személy- mind a haszonjárművek terén, évek múlva is alig tud majd visszakapaszkodni a piac a 2008 előtti szintre. Az MGE a gazdasági válság hatásainak tompítására továbbra is kitart a roncsautóprogram ötlete mellett – fűzte hozzá az elnök. Az utóbbi tizenöt évből tizenegyben csökkent az USA autógyártása, Európában 2002 után mutat csökkenő trendet ugyanez. A kis-haszonjárműveknél még nagyobb a visszaesés, a következő években pedig meg sem fogjuk közelíteni a 2008 előtti szintet.

17 százalékos visszaesés volt az első negyedéves értékesítésben Európában, a legtöbb országban esett az eladott személyautók száma. Az MGE szerint idén majdnem felére esik vissza a hazai eladások száma. 2003-2004-ben 208 ezernél több autót értékesítette, amely felpumpált szám, a reális szám inkább 150-160 ezer között lenne, ennyit indokolna a gazdasági fejlettségünk. A kereskedelmi hálózat azonban túldimenzionált, 300 ezer jármű eladására lenne képes évente.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!