Hírek

2009.04.30. 10:10

Influenza: Székely összehívta a koordinációs bizottságot

Az egészségügyi miniszter kezdeményezésére ma összehívják a Kormányzati Koordinációs Bizottságot - tájékoztatott a szaktárca sajtóirodája.

VGO

Ferihegyen az ÁNTSZ a 24 órás orvosi szolgálat mellett a mától reggel 6 és éjjel 24 óra között – igazodva a repülőtéri menetrendhez – megerősített létszámmal látja el a beérkezők vizsgálatát. Az ÁNTSZ Közép-magyarországi regionális intézete közegészségügyi, járványügyi szakemberei, tisztiorvosai és tiszti főorvosai adnak ügyeletet mindhárom terminálon. Minden utasnak kötelező jelentkeznie még a csomagfelvétel és/vagy a vámfolyosón való áthaladás előtt a repülőtéri járványügyi szolgálatnál. Egészségügyi állapotukra vonatkozóan kérdőívet kell kitölteniük és adataikat rögzítik. Minden érkező utas hőkamera előtt halad el, amely jelzi a 38 Celsius foknál magasabb testhőmérsékletet. Az így kiszűrt utasokat azonnal az orvosi szolgálathoz kísérik. Onnan az orvosi vizsgálat eredményétől függően, egészségi állapotuknak megfelelően azonnal kórházba kerülnek, vagy elhagyhatják a repülőteret. Az Országos Mentőszolgálat teljes mértékben felkészült az esetleges riasztásra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO ) továbbra sem javasolja az utazási szigorítások bevezetését vagy a határok lezárását, így Magyarországon ilyen jellegű intézkedésekre sem kerül sor. Ugyanakkor a Magyar Kormány nem javasolja a Mexikóba történő kiutazást.

Tegnap este a WHO 5-ös fokozatra emelte a riasztást. Az 5-ös riasztási fokozatot a WHO abban az esetben rendeli el, amikor a betegség ugyanannak a térségnek több mint két országában önálló gócokban alakul ki. A tegnap esti adatok alapján a WHO automatikusan elrendelte a riasztási szint emelését. A WHO tegnap esti adatai alapján a vírus felbukkanása óta összesen 148 embernél bizonyosodott be a fertőzés, közülük nyolcan haltak meg. Az alábbi 9 ország jelezte hivatalosan a WHO-nak a H1N1 influenza A eseteket: Mexikó 26 igazolt esetet jelentett, 7 halálos eset. Amerikai Egyesült Államok 91 laboratóriumilag igazolt esetet jelentett, 1 halálos eset. Kanada 13 igazolt eset, halálozás nem történt. Új-Zéland 3 igazolt eset, halálozás nem történt. Egyesült Királyság 5 igazolt eset, halálozás nem történt. Izrael 2 igazolt eset, halálozás nem történt. Ausztria 1 igazolt eset, halálozás nem történt. Németország 3 igazolt eset, halálozás nem történt. Spanyolország 4 igazolt eset, halálozás nem történt. Hazánk várja a vírust kimuatató tesztanyag megérkezését.

A Magyar Kormány és az Egészségügyi Minisztérium is folyamatosan figyelemmel követi az eseményeket és azonnali tájékoztatást ad a lakosság számára. Folyamatosan frissülő információkat az alábbi honlapokon találnak: Egészségügyi Minisztérium: www.eum.hu, Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat: www.antsz.hu Országos Epidemiológiai Központ: www.oek.hu.Telefonos információ az ingyenes hívható zöld számon kérhető: 06 80 204-217.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!