Hírek

2009.04.14. 18:29

Gágogtak volna Bajnai beszéde alatt a fideszes képviselők?

Orbán Viktor az MTI információi szerint fegyelmezettséget kért a Fidesz és a KDNP frakciószövetség képviselőitől a keddi parlamenti ülés előtt.

MTI

A pártelnök a Fidesz és a KDNP délelőtti közös frakcióülésén mondott beszédet, amelyben fegyelmezettséget kért a frakciótagoktól, hangsúlyozva, hogy a két pártnak kormányképes erőként kell megjelennie.

Az MTI fideszes körökből származó információi szerint ugyanis a frakcióülésen ötletként felvetődött például, hogy Hajdú-Bét ügyre utalva gágogjanak, mialatt Bajnai Gordon beszél, vagy fordítsanak hátat, de az is felmerült, hogy esetleg ne vegyenek részt az eskütételen. Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta: tekintettel arra, hogy zárt ülés zajlott, nem kívánják kommentálni az értesülést.

A frakciószövetség végül úgy döntött, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői nem nyomnak gombot a konstruktív bizalmatlansági indítvány keddi szavazásán, de bent lesznek az ülésteremben, és a vitában is részt vesznek. Navracsics Tibor frakcióvezető a képviselőcsoport ülése után ezt azzal indokolta, hogy az alkotmányos alapintézmények, a jogállam és a demokrácia iránti tiszteletből részt vesznek a vitában, felszólalnak, és elmondják érveiket, ugyanakkor a konstruktív bizalmatlansági indítvány ilyen módon való alkalmazását olyannyira méltatlannak tartják a jelenlegi helyzetben, hogy szavazni nem fognak. Ehhez tartották magukat a fideszes és KDNP-s képviselők, akik bent maradtak az ülésteremben az új kormányfő eskütételén, és előzőleg nem vonultak ki Gyurcsány Ferenc leköszönő miniszterelnök beszédéről sem. Navracsics Tibor azt is elmondta, hogy Bajnai Gordon beszédeiről sem vonulnak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!