Hírek

2009.04.09. 16:34

Forint: meddig tarthat a régiós devizapiaci rali?

A hazai fizetőeszköz árfolyama közel 6 forintot ingadozott ma az euró ellenében: a délutáni bankközi devizapiaci kereskedésben 288,97 forintra erősödött a kurzus, majd késöbb a 290 forintos szinten stabilizálódott. A dollár ára 217,52 forintra süllyedt, míg a svájci frankkal szemben mozgó árfolyam benézett a 190-es szint alá is: 189,57-en állt meg a forint csütörtök délután.

VGO

 Elemzők szerint globális hatásra kapaszkodnak a feltörekvő devizák, a lengyel zloty és a cseh korona is volt képes tartani ezt az iramot: előbbi árfolyama 4,387-re erősödött az euróval szemben, a korona pedig 26,440-ás váltáson állt a közös pénz ellenében. Arról nincs egyöntetű vélemény, hogy a deviza-rali meddig tarthat, de szakértők azt mondják, hogy most érdemes eurót vásárolni. ugyanis átmeneti erősödésről van szó, később visszatérhet a jegyzés a 300 körüli szintre.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a forint nem szakad el tartósan a régiós fizetőeszközöktől, amelyekre az elmúlt 8 napból 7 kedvezően hatott. Az elemző szerint a most kezdődő amerikai vállalati gyorsjelentések és a makro adatok is napon belüli hektikus mozgást generálnak majd, vagyis a jelenlegi jó hangulat hamar el fog romlani. Török ehhez hozzáteszi, hogy a mostani ralit segíti az illikvid piac, ilyenkor az MNB hatékonyabban tudja védeni az árfolyamot.

Az elemző arra számít, hogy a nyarat követően válik egyértelművé a globális gazdaság helyzete, és ekkortól állhat erősödő pályára a hazai fizetőeszköz. A júniusi célárfolyam 300 forint, szeptemberre 280-as szintet, míg decemberre 270 forintos euró árat vár az elemző. Ősszel kezdődhet meg a kamat ereszkedés is, amelyet idén 100 bázispontra taksál Török Zoltán, az év végén 8,5 százalék lehet az alapráta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!