Hírek

2009.04.10. 20:10

Fidesz: jelentősen csökkenteni kell a cégvezetők fizetését

Összesen 715 millió forintot keresnek évente az állami vállalatok csúcsvezetői. Különbözőképpen és eltérő mértékben, de az MSZP és a Fidesz is csökkentené a havonta több milliós javadalmazásokat

MTV

A MÁV évek óta több mint 100 milliárd forint veszteséget görget maga előtt, a társaság vezérigazgatójának havi fizetése mégis meghaladja a 3 millió forintot. Például emiatt mondja a Fidesz, hogy haladéktalanul és jelentősen csökkenteni kell a cégvezetők javadalmazását: teljesítményüknek megfelelő fizetést kellene kapniuk. Erről határozati javaslatot is benyújtottak a parlamentnek.

A 40 állami cégvezető közül 4-en hárommillió forint, 8-an kétmillió forint felett keresnek havonta.

A Híradó által megkérdezett szakértő szerint a magyar cégvezetőket hosszabbtávon nem ösztönzik az eredményesebb gazdálkodásra. Ezért jóval kevesebb fizetést is kapnak, a felét mint uniós társaik. A csökkentésnek káros következményei is lehetnének.

"Hiszen elképzelhető, hogy a vezetők elveszítik motivációjukat, ami aztán a vállalat eredményességére is negatív hatást fog gyakorolni" – fogalmazott Vida Zoltán, a Hewitt Humán Tanácsadó Kft. munkatársa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!