Hírek

2009.04.10. 20:54

Fél évet kapott a tőröző Baldini, de már le is járt doppingbüntetése

Hathónapos eltiltással sújtotta a doppingvétségen ért tőröző olasz Andrea Baldinit a Nemzetközi Vívószövetség (FIE). A 23 éves, 2006-ban és 2007-ben világbajnoki ezüstérmes vívó - aki állítása szerint soha nem használt tiltott szereket, mindössze antibiotikumokat szedett - a tavaly júliusi, kijevi kontinensviadalon bukott meg vízhajtóval, s miután a B minta elemzése megerősítette az első eredményt, világranglista-vezetőként kikerült az olasz olimpiai csapatból.

MTI

 Szeptember 4-étől töltötte - az akkor még meghatározatlan ideig tartó - eltiltását, s mivel a FIE utóbb azt a dátumot tekintette kezdőpontnak, Baldini mostanra már le is tudta büntetését.

A nemzetközi szövetség a határozatát azzal indokolta, hogy a tőröző doppingvétséget követett el, a szabályok szerint pedig olyan szer kimutatása esetén, amely nem teljesítményfokozásra szolgál, a figyelmeztetéstől a kétéves eltiltásig terjedhet a büntetési tétel. A FIE a döntés meghozatalánál figyelembe vette, hogy Baldini korábban nem akadt fenn doppingvizsgálaton, illetve hogy a pekingi játékokat mindenképpen ki kellett hagynia. Baldini mindvégig ártatlanságát hangsúlyozta, s igazát arra hivatkozva kereste, hogy a mintájában talált furoszemid mennyisége irreálisan nagy volt. Bírósághoz fordult, és a vizsgálat eredménye szerint a szert valaki az ő tudta nélkül juttatta a szervezetébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!