Hírek

2009.04.29. 11:13

Európában is feltartóztathatatlan a járvány terjedése - 159 halott

Mexikóban már 2500-an betegedtek meg a sertésinfluenzában, három újabb országban erősítették meg a betegség jelenlétét - köztük Németországban.

VGO

Ausztria és Németország: két újabb európai ország, ahol már biztos, hogy megjelent az új világjárvánnyal fenyegtő A/H1N1 vírus, amelyet sertésinfluenzának is neveznek.

Németországban három beteg esetében igazolódott be, hogy a Mexikóból behurcolt betegséggel. A két bajorországi és egy hamburgi beteg is nyaralásról hozta haza a veszélyes betegséget - tudósít a Spiegel Online.

Ausztriában  - mint azt korábban megírtuk - egy 28 éves asszonyt kezelnek Steyr városában (Felsőausztria) sertésinfluenza gyanújával. Az asszony első gyorstesztje negatív lett ugyan, de szerda délelőtt Franz X. Heinz, a bécsi Virológiai Intézet vezetője az ORF hírtelevízónak elmondta: csaknem száz százalékos a valószínűsége, hogy az asszonyt a veszélyes járvány kórokozója fertőzte meg.

Magyarországot sem fogja elkerülni a betegség. "100 százalék, hogy eljön Magyarországra a vírus" - mondta a TV2 Tények című hírműsorában Berencsi György, virológus, az Országos Epidemiológiai Központ szakértője.

Közben a tengerentúlon sem sikerült megállítani a járvány terjedését. Mexikóban a halálos áldozatok száma 159-re emelkedett, több mint 1300 embert kórházban kezelnek. A közép-amerikai országban eddig összesen a járvány kitörése óta 2498-an betegedtek meg.

Közben szükségállapotot hirdettek ki Costa Ricában is, miután a trópusi országban szintén megjelent a fertőzés. Az Egyesült Államokból 64 megbetegedést jelentettek, ezeknek több mint fele Kalifornia államban lépett fel. Az állam kormányzója, Arnold Schwarzenegger szükségállapotot hirdetett ki, az elnökségének 100-adik napját ünneplő Barack Obama pedig 1,5 milliárd dollárt kért a Kongresszustól a járvány elleni küzdelemre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!