Hírek

2009.04.15. 09:23

Eltűnő tévécsatornák? A gyenge forint a magyarázat

Az előfizetők számára is érzékelhető változásokat eredményezhet a magyarországi kábeltelevíziós piacon a gyenge forint. A kábelszolgáltatók számára ugyanis mind nagyobb a kísértés, hogy kitegyék műsorkínálatukból azokat a csatornákat, amelyeknek az árait a tulajdonosaik devizában (jellemzően euróban) határozzák meg, és így jelentősen megdrágultak.

VG

Hogy a tét mekkora a kábelcégek számára, jelzi, hogy a műsorszolgáltatóknak fizetett jogdíjtömegnek jellemzően a 30-40 százaléka devizás. Egy élő szerződéshez hozzányúlni persze kényes ügy. „Ezen a piacon a kontraktusok határozott időre, jellemzően hosszú távra köttetnek, bármiféle változtatás, különösen egy ilyen horderejű, csak közös megegyezésen alapulhat” – mondja Rajkai László, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség (MKHSZ) elnöke. A kínálatból önként kikerülni viszont értelemszerűen egyetlen műsorszolgáltató sem hajlandó.

Vannak persze piaci szereplők, akik mindezek ellenére próbálkoznak; értesüléseink szerint számos kisebb kábelszolgáltató bontott szerződést egyoldalúan az elmúlt hónapokban – hogy milyen jogkövetkezményekkel, nem ismeretes.

Bevett gyakorlatnak számít ugyanakkor, hogy a kifutó szerződéseket nem hosszabbítják meg a felek, ha valami miatt nem elégedettek annak tartalmával, és nem sikerül újratárgyalni a feltételeket. „A szerződések jellemzően a naptári év végéig szólnak” – mondja Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) elnöke, aki szerint, ha a válság és így a forint gyengélkedése elhúzódik, 2009/2010 fordulóján tömegessé válhat a „devizás kontraktusok” kifuttatása.

„Ám ez sem jelenti mindenáron az adott csatorna kihullását a műsorkínálatból, hiszen elképzelhető, hogy az alku során sikerül elérni a szerződés forintosítását” – hangsúlyozza a szakember, utalva arra, hogy a műsorszolgáltatók – saját jól felfogott érdekükben – igyekeznek reagálni a kábelcégek megváltozott igényeire.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!