Hírek

2009.04.30. 11:46

Döntött az AB: nem esküdhetnek Istenre a képviselők

Nem alkotmányellenes, hogy itthon kizárólag esküt tehetnek a köztisztviselők, lelkiismeretükre hivatkozó fogadalmat viszont nem –idézi az Alkotmánybíróság véleményét a HVG.

HVG

2001-ben még az Orbán-kormány döntött úgy, hogy ismételt eskütételre kötelezi a köztisztviselői kar tagjait, akiknek választaniuk kellett két esküszöveg között: az egyik tartalmazza az „Isten engem úgy segéljen!” záradékot, a másik nem.

A bonyodalmak akkor kezdődtek, amikor az írásos megerősítésre váró esküokmányokat több állami intézménynél is „istenes” és „nem istenes” változatban tették a dolgozók elé. A nyolc év után most alkotmányellenesnek talált gyakorlatot annak idején az állampolgári jogok akkor frissen megválasztott országgyűlési biztosa legitimálta.

 Az Alkotmánybíróság a vallásos, illetve a sokak által ateistának tekintett „nem istenes” esküszöveg írásos dokumentálását azonban kategorikusan megtiltotta. Az „Isten engem úgy segéljen!” formula használata, illetve mellőzése ugyanis a világnézeti meggyőződésre utalhat – olvasható a határozatban. Márpedig a lelkiismereti és a vallásszabadságról szóló törvény kimondja, hogy „állami nyilvántartásba vallási és más meggyőződésre vonatkozó adatot felvenni nem szabad."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!