Hírek

2009.04.23. 09:20

Csak ígéret a két számjegyű kamat? - Útmutató lekötéshez

Ahogy elszaporodtak a százalékosan két számjegyű kamatokkal kecsegtető sima betétakciók, úgy fogyatkoztak meg a piacon a befektetési alapokkal kombinált ajánlatok.

VG

„Amíg ilyen magas a kockázatmentes kamatszint, az ügyfelek nem érdeklődnek a kockázatosabb termékek iránt” – magyarázzák a CIB Bank szakértői. A hitelintézet jelenleg 12 százalékos kamatot fizet a klasszikus akciós betétre, ez szerintük már kielégíti az ügyfelek hozamétvágyát, ezt a kamatot a kliensek már nem teszik kockára azért a bizonytalanabb többletnyereségért, amelyet egy befektetési alaptól remélni lehet.

Kérdés persze, egyáltalán érdemes-e ilyesmit remélni, az elmúlt esztendőben ugyanis az alapok többségéből nem sokat profitáltak a befektetők. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint a pénzpiaci és a likviditási alapok kivételével egyéves időtávon szinte minden alaptípus átlaghozama negatív.

Az akciós bankbetétekhez képest pedig 5,5–6,8 százalékos átlaghozamával e két, kivételt képező alapkategória sem remekelt, így hiába is ajánlottak a hitelintézetek 1-2 százalékponttal magasabb kamatot a betétekre azoknak, akik befektetési jegyet is váltottak a lekötés mellé, az ügyfelek többsége ezen az időtávon valószínűleg bukott a kombináción.

Ilyen előzmények után érthető, hogy a hitelintézetek sem erőltetik már a kombi betétet. A Raiffeisen Bank például, amely korábban rendszeresen házasította össze betétjeit kötvényekkel vagy befektetési alapokkal, ma már egyáltalán nem kínál vegyes terméket. A versenytársak többségénél még jelen van ugyan a kombi betét a szolgáltatáspalettán, ám az állományok marginálisak, és úgy tűnik, a marketingesek sem helyeznek komoly hangsúlyt a termékek népszerűsítésére.

Ennek egyik legszembetűnőbb jele, hogy a kombinált termékek betéti részére fizetett többletkamatok lecsökkentek. A nagyobb bankok közül a K&H fizet még viszonylag komolyabb felárat ilyen esetben: ha az ügyfél a megtakarítása több mint felét befektetési termékbe teszi, 16 százalékos betéti kamatot kaphat.

Más hitelintézeteknél azonban elenyésző a különbség, sőt vannak olyan piaci szereplők, amelyek már kisebb kamatot fizetnek a kombinált termék betéti részére, mint a sima akciós lekötésre. Az Ersténél például az ingatlanalappal összemixelt Duett megtakarításra csak 10 százalékos kamat jár, miközben a szimpla lekötésre 11 százalékot fizet a bank.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!