Hírek

2009.04.02. 14:04

Belgrád is meghúzza a nadrágszíjat

Százmilliárd dináros takarékossági csomagot fogadott el a szerb kormány

MTI Eco

A költségvetés hiányának 100 milliárd dináros (mintegy 300 milliárd forintos) csökkentését szolgáló intézkedéscsomagot fogadott el a szerb kormány. A megtakarítás nagyobbik részét, 89 milliárdot az állami kiadások csökkentésével kívánják elérni, míg 11 milliárd dollárt a költségvetési bevételek adóemelés révén elérendő növelésével.

A költségvetés egyensúlyának javítása a feltétele annak, hogy Szerbia hozzájusson ahhoz a két év alatt lehívható, 3 milliárd eurós hitelhez, amelyről a múlt hónap végén állapodott meg a Nemzetközi Valutaalappal. Az IMF-fel Belgrád abban is megegyezett, hogy a megtakarítandó 100 milliárd dinárból 30 milliárd egy új, minden jövedelemre kivetendő, "szolidaritási" adóból fog származni, ám a szerb kormány ezt a megoldást végül társadalmilag elfogadhatatlanként elvetette, s helyette fokozott kiadáscsökkentést eredményező döntéseket hozott.

A csomag három fő pilléren nyugszik. Az első a 2009-re tervezett állami kiadások 25 százalékos csökkentése. A költségek visszafogása nem érinti a fizetéseket és a nyugdíjakat. A következő két fontos elem a mobiltelefonok használatának (az impulzusonkénti ár 10 százalékát kitevő) megadóztatása, valamint a luxusméretűnek minősített gépkocsikra és lakásokra kivetett adó.

A belgrádi kormányapparátus ezen kívül további intézkedéseken dolgozik, amelyek között az államapparátusban foglalkoztatottak létszámának minden szinten végrehajtandó csökkentése is szerepel. Erre fokozatosan kerül csak sor, de a terv az, hogy 10 százalékkal csökkentsék az alkalmazottak számát. A szerb sajtóban ezzel kapcsolatban már folynak a találgatások, hogy pontosan hány minisztériumot is fognak megszüntetni összevonásokkal a jelenlegi 25-ből.

Addig is, amíg a létszámcsökkentés az év végére, jövő év elejére bekövetkezik, átmeneti intézkedések lépnek életbe: létszámstopot vezetnek be az államigazgatásban, s egyes minisztériumoknál már elrendelték, hogy az a dolgozó, aki hosszabb időre külföldre utazik valamilyen szakmai tanácskozásra, s a szervezőktől ellátmányt kap, köteles fizetés nélküli szabadságot kivenni. A gazdasági minisztérium pedig már megvált hat tanácsadótól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!