Hírek

2009.04.14. 14:25

Bajnai: nem akarom legyőzni Orbán Viktort!

Bajnai Gordon kormányfőjelölt a konstruktív bizalmatlansági indítványról szóló szavazás előtti beszédében hiányolta az ellenzék támogatását.

VGO

"Egyelőre nem jellemzi a közös nekirugaszkodás a magyar politikát, ezért bizalmatlanok a magyar emberek az itt jelenlévő képviselőkkel szemben" - mondta Bajnai Gordon, az MSZP  kormányfőjelöltje a konstruktív bizalmatlansági indítványról szóló szavazás előtti mai beszédében az Országgyűlésben. A miniszterelnök-jelölt hiányolta az ellenzék támogatását.

Bajnai kijelentette: "Nem a politikai ellenfeleimet akarom legyőzni, hanem a válságot, és nem Dávid Ibolya, Lendvai Ildikó, vagy Orbán Viktor ellen harcolok, hanem a munkahelyek megtartásáért!"

Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt a konstruktív bizalmatlansági indítványról szóló vitában leszögezte, hogy minél hamarabb pontot kell tenni a politikai vita végére. "Ilyet még nem csinált Magyarország, de a válság rendkívüli intézkedéseket kényszerít ki" - hangsúlyozta.

Nem szónok akarok lenni, hanem válságkezelő kormányfő" - mondta Bajnai Gordon. Hozzátette: nincs poitikai ambíciója, de egy év múlva el akarja mondani mindenkinek, hogy mindent megtett. Szerinte az emberek bizalmát ki kell érdemelni, sőt vissza kell szerezni.

"Egyenes mondatokban kell elmondani, hogy mi vár az emberekre. Három dolgot tehetünk: megvalósítjuk a programot, vagy egy felpuhított valósítanak meg, vagy nem teszünk semmit" - mondta Bajnai Gordon. Hozzátette: minden tétlenséggel töltött hét elvesztett munkahelyek ezreivel jár. Szerinte mindaddig amíg a parlamenti többség a válságkezelő program mögött áll, addig ez jobb út, mint az előrehozott választás. Bajnai elmondta: az emberek hatékony válságkezelést akarnak, ezért neki senki sem illegitim.

Nem hozott nagy meglepetést a kormánynévsor

"Nem politizálni akarok, hanem dolgozni. Az ajtóm nyitva áll mindenki előtt'' - hangsúlyozta Bajnai. Nemzetközileg ismert szakembereket kért fel új minisztereknek - mondta. Gráf József agrárminiszter marad, Hiller István vezeti az oktatási tárcát, Székely Tamás az egészségügyet, Szabó Imre a környezetvédelmi tárca élén marad, míg Szekeres Imre sem távozik a Honvédelmi Minisztériumból. Kiss Péter társadalompolitikai tárca nélküli miniszter lesz, utódja a Miniszterelnöki Hivatalban Molnár Csaba, eddigi közlekedési miniszter lesz. Veres János helyett Oszkó Péter kerül a pénzügyminiszteri székbe.

A gazdasági miniszter Vahl Tamás lesz. Fónig Péter közlekedési miniszter lesz, Herczog László váltja Szűcs erikát szociális tárca élén. Balázs Péter külügyminiszter lesz, míg az önkormányzati minszter Varga Zoltán képviselő lesz. Ficsor Ádám titokminiszter váltja Szilvásy Györgyöt. "Sok a tennivaló, nem a mondani való. Nehéz támogatni és elviselni. Meglesz az erdménye a programnak. Egy ideig még rosszabb lesz, mielőtt jobb lenne. A mai cselekedeteink döntik el, hogy mi lesz a válság után. Ez a program jobb jövőt ígér

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!