Hírek

2009.04.20. 14:19

Bajnai mindenkitől áldozatokat vár - Parlamenti adok-kapok

A kormány elfogadta tegnap válságkezelő programját – kezdte felszólalását Bajnai Gordon miniszterelnök napirend előtti felszólalásában, amely a válságkezelés, bizalomépítés és talpra állás címet viselte.

VGO

A legfontosabb, hogy megértsük, mi okozza a válságot - fogalmazott Bajnai.

Bajnai szerint Magyarország sok-sok éve jóval többet költ, mint amennyit megtermel. Ezt a helyzetet súlyosbítja a nemzetközi pénzügyi válság.

Ezáltal hónapról hónapra romlanak a költségvetési előrejelzések. A kormány az új prognózisban már hat százalékos gazdasági visszaesést vetít elő.

"Kevesebb lesz az állam bevétele, azaz csökkentenünk kell kiadásainkat. Látnunk kell, mi a nem-cselekvés ára. A sodródás előbb-utóbb zuhanásba torkollana, az ország akár össze is omolhatna.

Éppen ezért a válságkezelő program a cselekvés programja: gyors és határozott cselekvéssel hogyan lehet az országot kivezetni a válságból." - közölte a frissiben kormányra került Bahnai Gordon. "A válságkezelés megszorításokkal jár, s mindenkitől vár valamit. Minden társadalmi csoporttól azt kérjük, vegyen részt a válságkezelésben" – fogalmazott Bajnai.

"Áldozatot kérünk a nyugdíjasoktól, családok százezreitől, a közalkalmazottaktól, az állami vezetőktől és a vagyonosoktól" - mondta a kormányfő

Fidesz:

"Egy olyan frakció áll Ön mögött, amelynek egyik képviselője leparasztozta a köztársasági elnököt, a másik pedig zsidózott. Kezdjék magukon a kulturáltság és a párbeszéd helyreállítását" – fogalmazott Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában.

Magyarországon a válságot a szocialista- szabad demokrata kormány okozta. 2002-ben még rendben voltak a gazdasági mutatók. Az elmúlt 7 évben 15 évet haladtunk vissza.

Most ott tartunk, mint a 90-es évek közepén. Az elmúlt 7 évben rossz kormányzati politika folyt.

Hogyan lesz itt növekedés, ha nincs gazdaság. Hogyan lesz itt bizalom, ha a titokminisztert leszavazta a bizottság - tette fel költői kérdéseit Navrasics.

MSZP:

"Egy mondás jutott eszembe Navracsics Tibor felszólalásától, hogy Bagoly mondja verébnek, hiszen csak önnön védelmében mondott érveket" – közölte Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában.

A válságkezelő program nem csak a cselekvés programja, hanem a felelősségé is.

Esély Magyarországnak a válság kezeléséhez, illetve egy új kezdethez. Természetes, hogy ebben mindenkinek ki kell vennie a részét, hogy arányos legyen a közteherviselés.

Az MSZP-frakció elszántan ki fog tartani a válságkezelő program mellett - mondta az új frakcióvezető.

SZDSZ:

"Azért szavaztunk bizalmat Bajnai Gordonnak, mert képes volt olyan lépéseket vállalni, amelyeket pártpolitikusok nem szoktak" – fogalmazott Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában.

"Arra kérjük a kormányt, hogy fogja vissza jelentősen az állami kiadásokat, mérsékelje a bürokráciát, ne adja föl az adócsökkentés terveit, teremtsen munkahelyeket, legyen következetes a Reformszövetség célkitűzéseihez és segítse a vállalkozásokat" - mondta Kóka János.

"Új fejezetet szeretnék nyitni: röviden válaszolok és csak az egyetértés csíráit emelném ki" – fogalmazott viszontválaszában Bajnai Gordon miniszterelnök.

"Navracsics Tiborral például egyetértünk az adócsökkentés és a kiadáscsökkentés szükségességeiről. Másrészt a bizalom, a szolidaritás helyreállításainak szükségességében szintén. Továbbá a köztársasági elnök tiszteletében is egyetértünk" - mondta a kormányfő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!