Hírek

2009.04.06. 07:33

Bajnai egy politikai aknamezőn mozog - Gyurcsány sem tűnik el

Az MSZP csak befagyasztotta, ám valójában nem oldotta meg saját konfliktusait a párt vasárnapi kongresszusán - mondta az MTI-nek Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet szakértője, aki szerint Gyurcsány Ferenc a következő hónapokban nem fog eltűnni a közéletből, mert a leköszönő kormányfő politikailag hosszú távra tervez.

MTI

Mráz Ágoston Sámuel úgy látja, a szocialisták csapdahelyzetben voltak, mert az elmúlt két hét látványos megosztottsága és egy népszerűtlen csomag mögötti egység közül kellett választaniuk. Mint mondta, a szocialisták a párt szempontjából a jobb utat választották, amikor a politikailag nagyon kockázatos csomag mögé szervezték erőiket. A szakértő szerint ugyancsak az egységre törekvést jelzi az is, hogy Lendvai Ildikó pártelnökké választására több szavazatot adtak, mint korábban Gyurcsány Ferenc esetében.

Az egységre szavazás a kongresszuson azt is jelenti egyben, hogy nem szakad ketté a húsz éve egységes baloldal - fűzte hozzá. A Bajnai Gordon melletti hasonló, 90 százalék feletti szavazati arány pedig azt mutatta meg, hogy a leendő kormányfő nincs egyedül, és támaszkodhat az MSZP-re. Arra a kérdésre, hogy ez az egység meddig tartható fenn a parlamenti szavazásokon, Mráz Ágoston Sámuel úgy vélte: Bajnai egy "politikai aknamezőn mozog", és még egy évig újabb és újabb megmérettetésekkel kell szembenéznie, köztük a megszorító-kiigazító csomag elemeinek elfogadtatásakor. Ezzel összefüggésben az elemző arra mutatott rá, hogy a kongresszus újdonságot is hozott, mert Bajnai Gordon ott jelezte: még nem tudja megmondani pontosan, hogy milyen megszorító intézkedések lesznek. A politológus szerint a következő hónap nehéz pillanatai egyben fordulópontok is lehetnek. Mint mondta, minden új intézkedésről szóló parlamenti szavazás bizalmi szavazás is lesz egyben. Arra mutatott rá, hogy az MSZP-nek nincs formális koalíciója az SZDSZ-szel, ezért minden döntéshez a "kvázi koalíciós partner" támogatását is meg kell szereznie.

A távozó miniszterelnök-pártelnökről szólva úgy vélte: Gyurcsány Ferenc saját politikai túlélése érdekében vonult vissza, még akkor is, ha két hete nem így tervezte. Hozzátette: a pártalapítvány élén betöltött szerepe a következő hónapokban biztosíthatja számára a politikai túlélést. Mráz Ágoston Sámuel szerint Bajnai Gordon nehéz helyzetben van a távozó kormányfővel való viszonyában. Ha ugyanis Gyurcsány nem áll ki mellette egyértelműen, akkor a törékeny pártbeli támogatottsága meginoghat, ha azonban látványosan kiáll mellette, akkor nem válhat népszerűbb politikussá, mint elődje.

Az elemző szerint ha Gyurcsány Ferenc a következő időszakban nyilvános beszédeket nem is mond, a közéletből nem fog eltűnni, hiszen például blogjában fenn tudja majd tartani a közvetlen kommunikációt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!