Hírek

2009.04.15. 16:28

Az energiaitalok az agyra hatnak, nem az izmokra

A Birminghami- és a Manchester Metropolitan Egyetem kutatói kísérletet végeztek, hogy kiderítsék: hogyan hatnak valójában az állóképesség megnövelését ígéri energiaitalok. Az eredmények megmutatják: a teljesítmény fokozását az agynak és nem az izmoknak köszönhetjük.

TIME - VGO

A Journal of Physiology-ban megjelenő tanulmány fő mondandója, hogy a cukrot tartalmazó energiaitalok aktiválják az agy jutalmazást irányító központját és ezzel sarkallják jobb eredményre a fizikai munkát végzőket – idézi a TIME. A kísérlet kimutatta: a cukrozott energiaitalokat fogyasztók 2 százalékkal jobban teljesítettek, mint azok, akik mesterséges édesítővel ízesített italt fogyasztottak.

Ed Chambers, a tanulmány egyik szerzője arra próbált rájönni, valóban képesek rövid távon növelni a fizikai teljesítőképességeket az energiaitalok? A kérdés azért merül fel, mert ez fiziológiailag lehetne. A plusz szénhidrát ugyan segíthet növelni a teljesítményt, de csak hosszú időn keresztül végzett fizikai munkát követően, amikor a szervezet elkezdi felhasználni a "raktáron lévő" anyagokat.

A cukros és cukor nélküli italok végzett párhuzamos kísérlet megmutatta: az italok cukortartalma működésbe hozza az agy jutalmazásért felelős központját és ennek köszönhető a rövid távon mért jobb teljesítmény. A cukor ugyanakkor csak szájon át fogyasztva éri el ezt a hatást, intravénás cukor kezelést követően a kísérlet résztvevői nem mutattak javulást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!